Karas z ČT rozcupoval ruské referendum: Putin se nechce dělit o moc, chce ji jen pro sebe!

02.07.2020 21:16

Rusové podpořili změny, které mění ústavu. Prezidentovi Vladimiru Putinovi tak umožňují prodloužení prezidentské vlády. „Putin hodil Rusům pár slov o větší demokratizaci země, aby byla moc posílena směrem k němu,“ uvedl ve čtvrtečním Interview na ČT24 dlouholetý zahraniční zpravodaj veřejnoprávní televize z Varšavy a Moskvy a ředitel ostravského studia České televize Miroslav Karas. Putin podle něj rozhodně nemění ústavu, aby se s někým dělil o moc. Ale proto, aby ji držel v rukách jen on sám.

Karas z ČT rozcupoval ruské referendum: Putin se nechce dělit o moc, chce ji jen pro sebe!
Foto: ČT
Popisek: Miroslav Karas

„Pro Putina a jeho okolí je to velké vítězství, především v tom hlasování, nebylo to referendum, ale bylo to všelidové hlasování. Šlo o to, kolik lidí přijde do volebních místností, protože to mělo Putinovi dát ono kulaté razítko jako signál, že ho Rusové jako svého prezidenta podporují,“ řekl Karas k tomu, že většina Rusů změny v ústavě podpořila.

V této souvislosti už se objevila i první slova mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova, který řekl, že jde o „triumfální potvrzení podpory Rusů prezidentu Putinovi“. „Z okolí samotného prezidenta zaznívají hlasy, že je to tak drtivý signál, že prakticky jakékoli další volby jsou zbytečné,“ dodává Karas.

Anketa

Má Zeman pravdu, že heslo ,,Black Lives Matter" je rasistické?

98%
2%
hlasovalo: 33269 lidí
„Vladimir Putin se dočkal svého. Státem kontrolovaná média udělala vše potřebné. Putin tím, že nalepil na dotazy různé jiné líbivé otázky, které v ruské společnosti samozřejmě rezonovaly, má na další léta zajištěno další fungování v čele státu,“ pokračoval Karas.

Nešlo o žadné referendum, které by mělo právní váhu. Podle Karase je to jakési vodítko, nakolik má v očích Kremlu Putin pravdu. „Kreml tak získal dostatečný mandát, nemusí se ohlížet ani napravo, ani nalevo, zda to mělo právní váhu. Ne, nemělo. Nebylo to referendum, které by se muselo opírat o potřebné zákony. Potřeboval ono zmíněné razítko od společnosti, že má její důvěru,“ zopakoval.

Jsou názory o tom, že šlo o zakamuflované přijetí nové ústavy a že se z Putina může stát doživotní prezident, podle Karase skutečně namístě? „Ano, jsou. Putinovi už nebrání nic, aby do svého vysokého věku fungoval v Kremlu,“ konstatoval bývalý zahraniční zpravodaj.

„Vladimír Putin se dlouhodobě připravuje, že Rusku bude vládnout velmi dlouho. Nevychovává si svého nástupce, nenabízí žádnou alternativu, směřuje skutečně k tomu, že v čele země bude dalších několik let,“ pokračoval Karas.

V čem se může hodit, že se mění mocenská struktura v Rusku? „Ta moc je posílena směrem k Putinovi. Putinův původní záměr, že jde o přerozdělení moci a větší demokratizaci země, je spíše zdánlivý. Je to jen pár slov, které hodil veřejnosti, aby se velmi řízeně Kremlem snažila pochopit, že bude nějaká větší demokratizace země a tak dále,“ řekl Karas s tím, že v přerozdělování moci budou maximálně nejaké kosmetické úpravy.

„Putin zcela jistě docílí toho, že veškeré úpravy, které by se měly týkat přerozdělování moci, budou učiněny tak, jak vyhovují jemu. Putin rozhodně nemění ústavu, aby se s někým dělil o moc. Ale proto, aby ji držel v rukou jen on sám,“ dodal někdejší dlouholetý zahraniční zpravodaj veřejnoprávní televize z Varšavy a Moskvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…