Karel Marx byl opilec a nad proletáři ohrnoval nos, píše bloger

31.07.2012 9:14

V blogu na IDNES.cz se jan Ziegler rozhodl představit čtenářům Karla Marxe. Otec socialismu podle něj byl lemplem, vykořisťovatelem, povalečem a alkoholikem. Navíc jeho dílo je snůškou vlastních, od reality odtržených představ. Proto prý ani nepřekvapuje, že ho všichni komunisté světa berou za vzor.

Karel Marx byl opilec a nad proletáři ohrnoval nos, píše bloger
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Připomíná, že otec proletářské revoluce vystudoval filosofii na průměrné univerzitě v Jeně a ani zde nepatřil k premiantům. Proto také jeho díla jsou snůškou vlastních představ, mající k vědeckosti hodně daleko. Marx zcela běžně ignoroval a zamlčoval fakta, která se mu nehodila, nehledě k tomu, že o problémech dělníků, které popisoval, nevěděl vůbec nic.

Ve skutečnosti totiž dělníky pohrdal a přezíravý vztah měl zejména k těm, kteří se v rámci Německého dělnického vzdělávacího spolku chtěli něco naučit. Tito rozumní praktici totiž chtěli měnit společnost postupnými reformami a nezdržovali se blouzněním o revoluci.

Pikantní je, že hlavní bojovník za práva proletariátu sám nikdy v životě nepracoval a žil z dědictví po otci a půjček od přátel. Proslulá je věta jeho matky: „Náš Karel by se místo psaní Kapitálu měl snažit nějaký vytvořit.“

Karel Marx prý rovněž peníze rád utrácel, neboť často býval opilý "na šrot". Již jako studentovi si mu otec v dopise stěžoval, že za čtyři měsíce utratil víc peněz, než on vydělá za celou zimu. Později Marx neustále škemral o peníze u svých přátel. Vrcholem prý bylo, když žádost o půjčku vložil do kondolenčního dopisu, který posílal svému nejlepšímu příteli Bedřichu Engelsovi ke smrti jeho přítelkyně.

Bloger uzavírá, že vzor všech komunistů byl totálním lemplem a parazitem svého okolí, jehož životním krédem bylo lehkomyslné utrácení peněz. „Ve skutečnosti nic neuměl, nic nedokázal a normální lidé nemohou takovou kreaturu brát vůbec vážně. Vzorem může být Karel Marx pouze pro lůzu a povaleče, což je ovšem pro komunisty typické,“ myslí si.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…