Kašpárkování před Pompeem? Babiš ostře k návštěvě z USA

23.08.2020 19:02

„My jsme svrchovaná země. Nikdo nám tady nebude diktovat – ani Rusko, ani Čína, ani Amerika, ani Evropský parlament. Nikdo!“ hřímal ve svém pravidelném hlášení „Čau lidi“ premiér Andrej Babiš (ANO), když se navrátil k návštěvě amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Vměšování se do jiných států premiér jasně odsoudil i v rámci aktuálního dění v Bělorusku. „To si musejí vyřešit oni,“ uvedl. Naznačil však, že by se do Běloruska mohla dostat česká humanitární pomoc, o její formě chce hovořit zítra na zasedání vlády. Zazněla i slova o „kašparkování českých premiérů před návštěvou z velké cizí země připomínající vítání delegací ze SSSR.“

Kašpárkování před Pompeem? Babiš ostře k návštěvě z USA
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí
Některým z vás se nelíbila ta skleněná koule, no tak… bylo to těsně před odletem, spěchal jsem na letiště a Mára (marketingový expert Marek Prchal, pozn. red.) mě do toho dotlačil. Ještě navíc jsem si málem spálil ruku. Věřte mi, že já nerozhoduji podle horoskopů, podle skleněné koule,“ omluvil se začátkem hlášení premiér sledujícím, kterých se jeho „věštění z koule“, jež oblétlo český internet, dotklo. Doplnil, že jej vlastně jeho kritici baví.

Následovalo tradiční téma posledních měsíců – koronavirus. „Ano, ty roušky jsme nedodali,“ přiznal Babiš nesplnění slibu o dodávkách zdravotnického materiálu ze strany státu. „Ale teďka jich máme pětasedmdesát milionů,“ pobavil se.

Ministerský předseda hovořil též o situaci v Bělorusku. „Já chápu, že Senát a opozice potřebovaly ukázat, že mají nějakou starost. To, že jsme neodsouhlasili jejich usnesení, neznamená, že na to nemáme jasný názor. My jsme ho měli dřív,“ obořil se premiér na kritiky.

Narážka směřovala na mediální ohlasy, jež se vzedmuly, když ve středu Sněmovna po vzoru Senátu odsoudila násilné a nepřiměřené zásahy režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vůči jeho odpůrcům. Během hlasování poslanci z Babišova hnutí ANO hlasovali pouze pro návrh, který podporuje postoj české vlády k situaci v Bělorusku. U zbylých bodů se téměř vždy jejich naprostá většina hlasování zdržela.

„Řešili jsme to na klubu před začátkem schůze, kdy jsme se dohodli, že dáme vlastní usnesení o dvou bodech, které bude podobné Senátu. První bod jsme převzali ze Senátu. V druhém bodě dáváme podporu krokům, které dělá vláda. Nám to totiž přišlo jasné a nemuselo to být tak dlouhé, jako bylo navrženo opozicí,“ vysvětlil poté pro server iRozhlas.cz místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO).

Premiér odmítl, že bychom Bělorusům „říkali, co mají dělat“: „Pojďte do EU, pojďte do NATO nebo nikam jinam… to je jejich rozhodnutí.“ Podle Babiše tak nyní jde o to, aby v zemi proběhly demokratické svobodné volby, na čemž se měl shodnout i s dalšími státníky. Srpnové běloruské prezidentské volby, u kterých drtivě vyhrál dlouholetý vůdce Alexandr Lukašenko, za regulérně proběhlé nepokládá.

Doplnil, že se setkal i s běloruskou menšinou a uzřel mnohé fotografie zraněných. Také nechal prověřit možnost, že do země dodává zbraně český výrobce. „Není to pravda, skutečně jsem se tomu věnoval,“ pronesl šéf vlády.

Ve hře je podle něj rovněž možnost poslání humanitární pomoci do protesty zmítané země. O formě pomoci má Babiš hovořit zítra na zasedání vlády. „Ale v žádném se nevměšujeme do jejich vnitřních záležitostí. To si musejí vyřešit oni,“ ubezpečil.

Během zítřka chce Babiš probrat i možný šestitisícový bonus pro důchodce. „Berte ta vyjádření v médiích s velkou rezervou,“ varoval, že je tato otázka stále otevřená a zítra jej čeká debata na toto téma s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD).

Navrátil se i k návštěvě amerického ministra zahraničí. „Jedna paní mi psala, že jsem získal plusové body za moje chování při návštěvě Mikea Pompea, kdy poprvé po 89. roce to nebylo trapné servilní kašpárkování českých premiérů před návštěvou z velké cizí země, připomínající vítání delegací ze SSSR, ale chování suverénního premiéra,“ zmínil Babiš a jasně pravil: „Ano! My jsme svrchovaná země. Nikdo nám tady nebude diktovat – ani Rusko, ani Čína, ani Amerika, ani Evropský parlament. Nikdo! Občané rozhodnou ve volbách, kdo je ve vládě a potom rozhoduje ve prospěch občanů České republiky.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…