Kdo chce válku? Někomu přeskočilo? Babiš to rozsekl

26.02.2024 22:31 | Monitoring

My fakt pošleme naše syny do války? Někomu přeskočilo, ne? Lídr opozičního parlamentního hnutí ANO Andrej Babiš zveřejnil reakci na tvrzení slovenského premiéra Roberta Fica, že některé státy NATO a EU zvažují vyslání vojáků na Ukrajinu, a následnou reakci českého premiéra Petra Fialy (ODS), že k míru vede jediná cesta, a sice neustupovat agresorovi.

Kdo chce válku? Někomu přeskočilo? Babiš to rozsekl
Foto: Archiv AB
Popisek: Andrej Babiš

„Nerozumím tomu. Spojené státy zbrojí desetkrát víc ročně než Rusko. Francie a Německo dohromady zbrojí víc než Rusko. Máme článek 5,“ zmínil Babiš v krátkém videu na Facebooku článek 5 Severoatlantické smlouvy, na jehož základě smluvní strany považují ozbrojený útok proti jedné zemi nebo několika z nich za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům.

„Rusák si nemůže nikdy troufnout na NATO! Vždyť i ty Ukrajinci mu dávají zabrat a doufejme, že ho vyženou. Tak co je to za blbost. Proč bychom měli mít nějaké odvody. Kdo chce válku? Možná nějací politici nebo zbrojaři,“ pokračoval bývalý premiér.

„Já válku nechci a oni by měli udělat vše pro to, aby ta válka skončila. A naši chtějí bojovat? My fakt pošleme naše syny do války? Někomu přeskočilo, ne?“ uvedl Andrej Babiš.

„Vícero členských zemí NATO a Evropské unie uvažuje, že na bilaterální bázi pošlou na území Ukrajiny své vojáky,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico v pondělí po zasedání Bezpečnostní rady Slovenské republiky.

„Nemohu říci, za jakým účelem a co by tam měli dělat,“ dodal.

Fico řekl, že Slovensko jako členská země Severoatlantické a Evropské unie nebude na Ukrajinu posílat vojáky. Jak zdůraznil The Telegraph, jeho projev byl varováním před eskalací konfliktu.

Fico ve svém projevu uvedl, že je třeba jednat o míru a přestat podporovat vzájemné zabíjení Slovanů.

Český premiér Fiala Ficovi vzkázal: „Všichni si přejeme mír, ale k tomu je jediná cesta. A to taková, že nebudeme ustupovat agresorovi a zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a schováme se.“ Viníkem války je podle Fialy rozhodně Rusko, úvahy o vině Ukrajiny nebo Západu odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehapluska , 27.02.2024 10:18:31
Válku začal Majdan, kdy došlo k násilnému převratu. Východní část Ukrajiny s převratem nesouhlasila, tak na ně Porošenko poslal armádu. Vůbec mě nepřekvapuje, že politici toto přehlížejí, skáčou jak USA píská, Pro zbrojaře je to obrovský byznys.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …