Keller ironizuje: To "pako", které vystupuje z limuzíny, je ministr školství?

03.06.2011 10:41

Sociolog Jan Keller se ve svém komentáři v deníku Právo pozastavil nad nedávným výrokem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga o tom, že jsou někteří ministři paka. Pokud by si prý z něj lidé měli vzít příklad, pak se již nikdo nemůže pozastavit nad tím, když někdo řekne, který „pako“ co na kterém zasedání vymyslelo.

Keller ironizuje: To "pako", které vystupuje z limuzíny, je ministr školství?

„Jaký prospěch může mít malá země zmítaná politickou krizí z toho, když její čelný představitel označí své koaliční partnery za obyčejná paka?" táže se Jan Keller. Domnívá se, že podle toho, co jsme z úst ministra zahraničí nedávno zaslechli, tak zní dost možná pravé jméno strany, kde je předsedou, Tlupa obyčejných pak 09.

„V zemích, které si samy sebe váží, bývá zvykem, že ministr zahraničí vystupuje distingovaně. Snaží se tím svoji zemi reprezentovat tak, aby z toho měla ve světě prospěch," spílá Schwarzenbergovi Keller.

Jeho vyjádření o tom, že ministři jsou paka, může mít ale dle Kellera dvojí důsledek. Za prvé si každý občan může lehce domyslet, co si tak asi Karel Schwarzenberg myslí o něm. A to, i když se zdá, že politici jsou tímto označením dost možná spokojeni.

Proti paku nikdo prý zatím neprotestoval

„Dost možná se s ním dokonce plně ztotožňují, čemuž by nasvědčovalo to, že nikdo z nich proti němu veřejně neprotestoval. To ovšem neznamená, že podobné urážky by měli tolerovat občané," podotýká dále sociolog.

Rozepisuje se i o druhém důsledku: Jestliže samotný mistr diplomacie nasadil určitý tón, pak se nesmí ani v nejmenším divit, uslyší-li od lidí odezvy: „Lidé se pak budou například tázat, co ta paka během svého nejnovějšího zasedání zase chytrého vymyslela."

A děti? Ty se budou během návštěvy nějaké vládní delegace ve svém městě tázat paní učitelky, zda to pako, které vystupuje z limuzíny, je ministr školství nebo ministr sociálních věcí.

„Může někdo něco zazlívat občanovi vulgárně se vyjadřujícímu na veřejnosti o vládě, jestliže pouze opakuje slova jednoho z ministrů?" dodává s naléhavostí v komentáři Keller.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…