Klaus: Přímá volba se vymstí. Prezidenta vyberou média

07.12.2012 14:10

Mimo odmítnutí nového záchranného fondu eurozóny prezident Václav Klaus kritizoval i přímou volbou prezidenta. Obává se především Vladimíra Franze a Tomia Okamury. Prezident to řekl na dnešním setkání s podnikateli a manažery pořádaném týdeníkem Euro.

Klaus: Přímá volba se vymstí. Prezidenta vyberou média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Mám strach, že tu místo mě bude příští rok sedět Franz nebo Okamura," prohlásil Klaus. Prezident se již déle netají svým kritickým postojem k přímé volbě, kterou pokládá za populistický nesmysl. Prezidenta podle něj vyberou média, ne lidé. „Hlavní věc je mylná představa, že toho prezidenta budou volit voliči. Prezidenta nám vyberou média, a voliči ho pak schválí," dodal.

„Strašně se nám to vymstí, to už každý vidí dneska. Představa, že prezidenta budou vybírat voliči, je nesmyslná. Vyberou ho média a voliči ho pak jen schválí,“ cituje Klause server iDnes.cz.

Gól do vlastní branky

Podle Klause tuzemská média ohrožují demokracii v zemi. „Kdyby se zrušil pořad pana Moravce, bylo by to velké vítězství a naše společnost by byla mnohem zdravější,“ míní prezident. Dále Klaus doplnil, že si tímto aktem přímé volby daly politické strany gól do vlastní brány a teď toho litují.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…