NSS využije při rozhodování o uchazečích o Hrad celou lhůtu

07.12.2012 13:49

Nejvyšší správní soud (NSS) využije při rozhodování o stížnostech nezaregistrovaných uchazečů o prezidentskou funkci celou patnáctidenní lhůtu, kterou mu dává zákon. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Lhůta se už přehoupla přes polovinu, vyprší 13. prosince. Okolnosti či způsob projednávání návrhů nechtějí soudci nijak komentovat.

NSS využije při rozhodování o uchazečích o Hrad celou lhůtu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

NSS obdržel ve stanoveném termínu devět podnětů souvisejících s registracemi kandidátů pro přímou volbu prezidenta. Jsou mezi nimi stížnosti všech tří kandidátů, kteří sice shromáždili 50.000 podpisů, ale ministerstvo vnitra je po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z volby, tedy senátora Tomia Okamury, ekonoma Vladimíra Dlouhého a předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Všichni tři se domáhají toho, aby je soud vrátil do boje o Hrad. Zpochybňují zejména výpočet podílu neplatných podpisů. Ministerstvo totiž sčítalo chybovost v obou kontrolních vzorcích, ačkoliv ji podle některých odborníků mělo zprůměrovat. Objevují se však i další výhrady, například proti vyřazování podpisů lidí, kteří chybovali v adrese trvalého bydliště, ale jinak prokazatelně existují.

Další stížnosti podali uchazeči o prezidentskou funkci, kteří potřebný počet podpisů vůbec neshromáždili. Jde o právníka Karla Světničku, bývalého disidenta Petra Cibulku, advokátku Kláru Samkovou a Annu Kašnou ze Šumperka. Rovnou dvě podání adresoval soudu Jiří Kesner z Kolína. Například Samková uplatňuje řadu právních výhrad proti úpravě přímé volby.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Zatím volební senát odmítl pouze podnět ženy z Těchonína na Orlickoústecku, která se na Nejvyšší správní soud obrátila opožděně. Soud se tedy jejími argumenty nezabýval. Vnitro ženu neregistrovalo pro prezidentskou volbu, protože nepředložila žádnou petici s podpisy. Navíc úředníci objevili i další nedostatky v podkladech.

Je možné, že se registracemi kandidátů a celou zákonnou úpravou přímé volby bude později zabývat také Ústavní soud, který žádnou lhůtu pro rozhodnutí nemá. Mohlo by to zdržet plánovaný termín voleb. První kolo hlasování se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…