Kněz Orko Vácha udeřil: Originální člověk je černoch, bílá kůže je mutace. To je třeba těm skinheadům pořád zdůrazňovat

06.12.2019 14:42

„Původní člověk je černoch a rasy neexistují, rasistům to tlučte do hlavy, jediná chyba nás může vyhubit,“ varuje v rozhovoru pro server Reflex.cz evoluční biolog, přírodovědec a římskokatolický kněz Marek Orko Vácha, podle kterého je rasismus mrtvý a jde o nesmysl.

Kněz Orko Vácha udeřil: Originální člověk je černoch, bílá kůže je mutace. To je třeba těm skinheadům pořád zdůrazňovat
Foto: archiv Marka O. Váchy
Popisek: Přírodovědec a kněz Marek Orko Vácha

Marek Orko Vácha připomíná, že pod kůží jsou všichni lidé stejní. „Všichni lidé na této planetě mají stejná základní lidská práva bez ohledu na barvu pleti, bez ohledu na politiku, náboženství a filozofii a podobně,“ zdůraznil na úvod kněz.

Všichni lidé na této planetě jsme v podstatě bratranci a sestřenice. Koncept rasy je biologicky neudržitelný, protože nic jako rasa neexistuje. „Dnes už víme, že z biologických důvodů se barva kůže z té velmi černé na rovníku mění po tu velmi světlou na pólu,“ popsal přirozený a plynulý přechod související s produkcí vitamínu D a ze Slunce.

Bílá kůže je podle jeho slov velmi nedávný evoluční vynález. Originální člověk je tedy černoch a bílá kůže mutace. „To je třeba těm skinheadům pořád a pořád zdůrazňovat. Všichni máme černé předky,“ konstatuje kněz Vácha s tím, věda jasně prokázala, že stávající populace, více jak 7 miliard lidí na zemi, má kořeny pocházející z malé populace, která žila v Africe.

Anketa

Stydíte se za to, že Česko nechce přijmout sirotky ze Sýrie?

3%
97%
hlasovalo: 34576 lidí
Rasismus označil za sociologický konstrukt, který je spíš zneužíván. „Zkoumání genomu se extrémně zlevnilo. Populističtí nezodpovědní politici by mohli zneužít genetický výzkum populací a jejich vlastností,“ varuje a zmiňuje, že některé typy genetických výzkumů by podle Váchy měly být teď uzamčeny. „Rasismus je biologicky mrtvý, každá lidská populace jde jiným směrem a nemůžeme říct, která je lepší nebo horší, to samé platí i v rámci různých národů,“ dodává přírodovědec.

Váchu trápí, v jakém stavu se současný svět nachází. Boha podle něj nahradily běsy a budoucnost nemusí být růžová. „Častá lež se teď vydává za názor a tlačí se do médií, argumentuje se vyvážeností. Ve společnosti, která je na úrovni, by lež znamenala konec kariéry politika, ale to se u nás neděje,“ všímá si kněz. Jsou tu podle něj i státy, které jsou na lži založené, jako dnešní Rusko. „Svoboda není vybojovaná, musí se každý den hlídat,“ dodává.

Všichni podle jeho slov vědí, že se s planetou něco děje a že ty věci jsou nesmírně složité, ale pravda není uprostřed. Lidé by podle něj měli dělat vše pro to, aby globální teplota nestoupala. „Ale nesmí se jít do extrému. Jediná chyba může vést k tomu, že lidstvo vyhyne,“ varuje Vácha, který vítá, že se snažíme najít řešení, i když jsou někdy chybná.

Jedna ze základních evropských otázek dnes je definovat, kdo to je člověk, a definovat, jaký cíl života člověk má. „Stojí za to promyslet, kam vlastně ta Evropa kráčí a jaké jsou ty hodnoty, které chceme vyznávat,“ uvedl. Zmínil, že bychom měli mít globální etiku a definovat si principy, na kterých by se všichni lidé na planetě shodli. „Mohla by to být například představa, že bychom měli budoucím generacím předat planetu alespoň ve stejném stavu, v jakém jsme ji zdědili. To je naše odpovědnost,“ míní Vácha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…