Knížák drsně o realitě covidu: Stále ti stejní v TV. Rozhodují a vydělávají. Vakcíny, moc. Došlo i na Zemana

26.11.2021 7:43

„Na to, že máme dneska problémovou situaci ohledně covidu, ohledně mezinárodní situace, krize, inflace a tak dále, je to prodlení, to, že prezident mlčí, že vlastně nečiní, nekoná, je špatně,“ nechal se slyšet k současné politické situaci exředitel Národní galerie Milan Knížák, jenž byl hostem pořadu Na ostří nože Jaromíra Soukupa.

Knížák drsně o realitě covidu: Stále ti stejní v TV. Rozhodují a vydělávají. Vakcíny, moc. Došlo i na Zemana
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Milan Knížák hostem Jaromíra Soukupa

Úvodem se Knížák vyjádřil k tomu, jak se mu daří. „Daří se mi jako každému, kdo je po nemoci, po nepříjemné nemoci, kdy mně po chemoterapii slezly vlasy a vůbec to bylo obtížné. Ale snažím se uvést to do normálu. Ale snažím se žít, aby tam nezůstaly nevyplněné mezery,“ dodal.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Soukup následně začal hovořit o prezidentu Miloši Zemanovi, který podle jeho slov tady po svém zotavení se z nemoci zavedl poloprezidentský systém. „Vláda a Parlament čekají na to, co tady prezident udělá, nebo neudělá. Máme sedm týdnů po volbách. Já osobně to považuji za dlouhou dobu,“ poznamenal Soukup.

„Na to, že máme dneska problémovou situaci ohledně covidu, ohledně mezinárodní situace, krize, inflace a tak dále, je to prodlení, to, že prezident mlčí, že vlastně nečiní, nekoná, je špatně. Já si myslím, že Zeman, ač ho mám celkem jako člověka rád, tak si myslím, že už neměl být prezidentem podruhé. Že to byl omyl,“ podotkl Knížák.

„Myslím si, že měli udělat to, co chtěli: zbavit ho ne svéprávnosti, ale zbavit ho povinností být v úřadě. Myslím si, že to, že to neudělali, je chybou,“ dodal Knížák. Podle jeho slov nepotřebujeme politickou vládu, ale kvalitní úředníky, kteří budou pracovat tak, aby to bylo pro prospěch země. „Vláda má být neviditelná. Má pracovat a nemá být vidět. Má řídit společnost neviditelně, tak jako třeba ve Švýcarsku. Ale u nás to tak není, naopak čím dál víc se ti lidé zviditelňují, nebo za Babišovy vlády se zviditelňovali jednotlivci. A to já si myslím, že je samozřejmě špatně. Že ta společnost je bohatá, že jsou bohatí lidé a vláda, nebo stát nebohatne. Poněvadž stát nemusí být bohatej, musejí být bohatí jeho občané. A já si myslím, že politika není podle mého názoru nic jiného než služba společnosti. Čili mocenské touhy, prosazování vlastních názorů ve smyslu jako trucovitosti, poněvadž Zeman je trucovitý, mstí se, schválně věci protahuje a tak dále. A to si myslím, že do politiky a vedení státu už vůbec nepatří,“ domnívá se Knížák.

Co se týče uplynulých sněmovních voleb, téma Antibabiš přišlo Knížákovi dostatečné. „Nemyslím si jako Václav Klaus, že tam chyběly pozitivní vize. Když v čele společnosti stojí člověk, který je, který lže, vnáší do své řeči hrubost, do svého jednání hrubost, které je na pomezí zákona, možná že za hranou, to ještě nevíme, poněvadž se o tom zatím nejedná, ale takový člověk, když stojí v čele národa, tak ten národ hrubne, mění hodnoty, stává se něčím, čím být nechtěl. Všechno to, co platilo a má platit v takové společnosti, to znamená určitá čest, ctnost, slušné vztahy, to vyvanulo z té společnosti,“ dodal Knížák. 

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40769 lidí

Když došla řeč na covid, Knížák sice přiznal, že není lékař, ale zároveň uvedl, že by to řešil jinak. „Myslím si, že i lékaři mají tak rozdílné názory, že nelze se na to spoléhat,“ dodal Knížák. „Jakmile zmizí sociální kontakty, rozpadne se společnost. Člověk člověku se stane vlkem. My musíme ty vazby mezi lidmi prohlubovat. V tom jedině je budoucnost lidstva. Žádná elektronická média nám to nezachrání. To, že to lidem vyhovuje, nic neznamená. Lidé se nechají velmi rychle zlákat pozlátkem, snadností, blahobytem. A hlavně – zpátky k tomu covidu. Okamžitě bych vyloučil z celého toho procesu ty lidi, kteří na tom nějak profitují. Uvědomte si, že tady v televizi jsou pořád lidé, kteří na tom profitují a o tom rozhodují. To mě děsí. Já si myslím, že tak to být samozřejmě nemá,“ podotkl Knížák a poukázal na peníze, které jsou získávány při prodeji vakcín.

Soukup naopak vyjádřil obavy, že se domnívá, že politikům začalo vyhovovat, jakou moc mají nad běžným životem lidí. „Spoustě lidem vyhovuje, že se ráno nejde do práce,“ podotkl mimo jiné Soukup, s čímž Knížák souhlasil. „Společnost zlenivěla,“ uvedl. 

Řeč se pak stočila i na kauzu psychiatra Jana Cimického a obvinění ze sexuálního obtěžování, která padla na jeho hlavu. „Když žena nechce být znásilněna, tak ji žádný slušný člověk neznásilní. Ten, kdo ji zmlátí, znemožní, zabije nebo sváže, tak samozřejmě ano. Ale pokud dojde k normálnímu styku dvou lidí, tak ten druhý se musí nějak aspoň pasivně účastnit. A pokud s tím nesouhlasí, tak může protestovat jak hned, tak následně. Třicet let nebo kolik se nic nestalo a po třiceti letech přijde někdo bez okolností a řekne: On mě obtěžoval. A proč teda jí to třicet let nevadilo, té dámě?“ ptá se Knížák. „Já vím, kolik žen shánělo kariéru takzvaně přes postel. Cíleně to dělaly, a teď možná že některé z nich přicházejí...,“ dodal Knížák.

Závěrem se pak vyjádřil k LGBT. „Menšiny jsou k tomu, aby byly respektovány. Ale menšina nemůže dávat direktivy většině. Kdybychom všichni byli gayové a lesby, tak bychom neexistovali, tak bychom se přestali množit. Manželství je něco jiného než homosexuální svazek. Poněvadž rodina je něco jiného a jejím základem jsou rozdílná pohlaví,“ míní Knížák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…