Kníže: Má politika je proevropská. To nezmění ani Klaus

18.06.2011 21:51

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg představil koncepci zahraniční politiky. Ta se však setkala s kritikou ODS, že je příliš proevropská. Šéf diplomacie však nic měnit nechce.

Kníže: Má politika je proevropská. To nezmění ani Klaus

„Ministr obrany Vondra zvedl otázku, že jsme málo zaměřili na vztah k NATO. Neviděl jsem důvod, proč by to tam mělo být, například kvůli Bílé knize o obraně od pana Vondry. Můžeme to doplnit, problém to není, je to pro nás klíčová otázka," popisuje Schwarzenberg v rozhovoru pro Novinky.cz kritizované body jeho koncepce. Hlavním problémem však bylo, že je dokument velmi proevropský.

Konflikt mezi ODS a TOP 09 kvůli odlišným názorům však podle Schwarzenberga nehrozí. „Řekněme ale, že TOP 09 a ODS mají lehce odlišný názor a někdy se to holt projeví," vysvětluje ministr a dodává, že názory ODS zohledňovat nebude, „To ode mě nemůže nikdo očekávat. Zajisté nesnížím akcent na evropskou politiku."

Nebudu o tom diskutovat

Schwarzenberg se nenechá vyvést z míry ani názory prezidenta Klause. „Je známo, že prezident má jiný názor. Politika je demokracie, demokracie je diskuse, jak tatíček Masaryk říkal, a asi o tom bude velká diskuse."

Vzápětí však dodává, že nad některými body je zbytečné diskutovat. „Nebudu o tom diskutovat, jak říkám, v některých bodech. Je nám ale třeba naprosto jasné, že ČR neplní podmínky pro to, abychom mohli zahájit proces pro přijetí eura. Úsporná politika je jediná možnost, že snad koncem tohoto legislativního období budeme schopní proces zahájit. Nejdřív musíme dát do pořádku naše hospodářství a náš rozpočet," vysvětluje ministr.

Evropská unie jsme my

„Musíme si uvědomit, že je nesmyslná diskuse EU a my. Musíme si uvědomit, že Evropská unie jsme my," upřesňuje Schwarzenberg body, ze kterých couvnout nehodlá., „Jsme několik let součástí EU, a tudíž se musíme velmi aktivně podílet na diskusi vně Unie a nedělat zlobivé dítě, které vše staví do protikladu."

Čtěte více:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…