Knižní novinka: Bohuslav Ečer, český lovec nacistů

03.10.2019 16:15

Životní příběh českého právníka a teoretika právní vědy Bohuslava Ečera je zatím takřka neznámý, přitom právě on reprezentoval Československo v průběhu poválečných norimberských procesů a svou prací výrazně přispěl k formování moderního mezinárodního trestního práva. Po skončení procesů s nacistickými zločinci se dostal do hledáčku StB a byl proti němu připravován vykonstruovaný politický proces.

Knižní novinka: Bohuslav Ečer, český lovec nacistů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Orlí hnízdo se však nestalo moc oblíbeným Hitlerovým sídlem. Bál se komplikací při jízdě výtahem a tak jej navštěvoval jen málo

Po skončení druhé světové války vítězné mocnosti (SSSR, USA, Anglie a Francie) uzavřeli dohodu, že odsoudí a potrestají viníky, kteří měli válečné krutosti na svědomí. Soudní tribunál s nejdůležitějšími představiteli nacistického Německa zasedl v Norimberku 14.listopadu 1945 a trval až do 1.října následujícího roku. A právě 1.října vyřkl Norimberský proces svůj ortel. Dvanácti nacistům byl udělen trest smrti.
 

Anketa

Vadilo vám, že Karel Gott podepsal tzv. Antichartu?

11%
89%
hlasovalo: 36029 lidí
JUDr. Bohuslav Ečer byl československým zástupcem v Komisi Spojených národů pro vyšetřování těchto válečných zločinů, která měla za cíl najít způsob, jak potrestat zločiny spáchané nacisty během druhé světové války.
 
Autorem této knižní novinky je Michal Dudáš, absolvent Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. V současné době je zaměstnancem Ministerstva zahraničních věcí ČR. 
 
ParlamentníListy.cz měly možnosti knihou listovat a přinášíme ukázku z kapitoly: Bohuslav Ečer v hledáčku StB.
 
„Bohuslav Ečer se měl stát jednou z hlavních postav připravovaného vykonstruovaného procesu s bývalými funkcionáři brněnské sociální demokracie. Akce byla připravována pod krycím jménem „Obnovovatelé“. Ve vykonstruovaném procesu měly být zneužity Ečerovy styky na „Západě“, které logicky souvisely s jeho činností za války a u mezinárodního soudního dvora. Nosným bodem obžaloby byla Ečerova poslední cesta do Haagu koncem roku 1948, kde se měl setkat se zástupci exilové ČSSD a slíbit jim, že bude ČSR organizovat podzemní špionážní činnost. Jeho dcera Jarmila, která otce na cestě doprovázela, pak měla navázat styky se špionážní službou Velké Británie, od které měl Ečer obdržet instrukce k organizování ilegální, výzvědné a sabotážní sítě, složené z bývalých sociálních demokratů. Bohužel Ečer však v polovině března 1954 zemřel, a tato linie byla proto později použita v procesu s tzv. pravicovými sociálními demokraty s názvem „Křepelka a spol.““
 
Na to navazuje kapitola, která se věnuje okolnostem smrti Bohuslava Ečera. „Bohuslav Ečer byl stižen prvním infarktem v 8:00 ráno při holení. Po tomto záchvatu upadl do bezvědomí a nebyl schopen mluvit. K převozu do nemocnice došlo v 9:00, při cestě byl Ečer stižen druhým infarktem, v nemocnici pak ještě třetím, po kterém na krátkou dobu nabyl vědomí. Stihl své dceři říci, aby se postarala o matku, a opět upadl do bezvědomí. Krátce na to byl stižen čtvrtý infarktem a v 10:35 zemřel. Podle Luďka Navary měl mít Ečer v předvečer své smrti telefonát, který ho zastihl v přítomnosti příbuzných. Údajně mu kdosi zatelefonoval, že ho jdou zatknout. S ohledem na to, že byl Bohuslav Ečer v pokročilém věku, bylo mu 61 let a měl nemocné srdce, dostal po tomto telefonátu infarkt.
 
Kniha vychází v nakladatelství Academia
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne politici. To lidé jsou hloupí. Topolánek šel proti voličům

13:55 Ne politici. To lidé jsou hloupí. Topolánek šel proti voličům

Václav Moravec pozval do svých Otázek 3 bývalé premiéry – Mirka Topolánka, Jiřího Rusnoka a slovensk…