Kolář, diplomat: „H*vno, imb*cil.“ Spočítal Hamáčkovi celou hru

24.05.2021 17:05 | Zprávy

Bývalý diplomat Petr Kolář se na svém facebookovém profilu vyjádřil k rozhovoru ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) pro DeníkN.cz. V něm opakovaně Hamáček řekl, že cesta do Moskvy byla od počátku pouhou kamufláží. „Neuvěřitelné... pan Hamáček se nejspíš drží taktiky, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou. A že dobré zboží se chválí samo...,“ napsal Kolář. Ale k závěru sklouzl ke sprostým výrazům.

Kolář, diplomat: „H*vno, imb*cil.“ Spočítal Hamáčkovi celou hru
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý velvyslanec ČR v USA a Rusku Petr Kolář

Kolář ve svém příspěvku podle svých slov parafrázuje, „co se nám snaží tenhle filuta opakovaně nakukat“. A Hamáčka skutečně nešetří.

„Shrnuto: Jan Hamáček je hrdina, který dokázal to co nikdo před ním. ‚Já jsem vyhnal osmnáct ruských špionů, a to mi nikdo neodpáře.‘ Konec citace. Budiž. Spolu s nastolením personální parity na našich zastupitelských úřadech je to záslužný čin. Na mne to od počátku působí tak, že když hrozil únik informací o Vrběticích na veřejnost a Hamáček pochopil, že jeho plán na cestu do Moskvy je nereálný, přišel s verzí kamufláže a rozhodl se k radikálnímu obratu, aby se spasil. Je to ovšem jen má domněnka, kterou lze těžko prokázat,“ poznamenal Kolář.

„Co je však neoddiskutovatelné, je Hamáčkovo opakované přiznání, že údajnou kamufláž vymyslel on s velvyslancem Pivoňkou. S tím operuje i v rozhovoru pro Deník N. Pokud bychom tedy přijali jeho verzi o tom, že cesta do Moskvy byla od počátku pouhá kamufláž, jak dostat nenápadně do Prahy velvyslance Pivoňku, tak se vlastně opakovaně přiznává k tomu, že do své bezva finty zatáhl nejen prezidenta, premiéra a ministra zahraničí, a to bez jejich vědomí, ale také naše spojence, Slovensko a USA. Připomínám, že naši velvyslanci ve Washingtonu a v Moskvě dostali pokyn, aby nabídli Prahu jako místo pro uspořádání summitu Biden – Putin. A velvyslanci podle tohoto pokynu formou nóty konali. Znamená to tedy ale, že kromě všech výše zmíněných vtáhl do své hry i naše velvyslance. Hynek Kmoníček to v USA nejspíš nějak přežije. Předpokládám, že si o tom myslí své a podle toho se i chová. Stejně tak Američané, kteří raději taktně mlčí,“ dodává dále Kolář.

„Co ale náš velvyslanec v Moskvě Vít Pivoňka? Může si někdo, po tom všem, snad jen vteřinu myslet, že velvyslanec, kterého znovuzvolený předseda ČSSD, vicepremiér, ministr vnitra, dočasně i ministr zahraničí Hamáček označuje za spoluautora finty, do které byl mimo jiné zatažen předseda Dumy Volodin, může ještě v Moskvě plnit nějakou diplomatickou roli? Myslí si někdo, že se s Pivoňkou budou Rusové seriózně bavit? Pan Hamáček ve snaze legitimizovat svou hloupost práskl našeho velvyslance a učinil z něj fakticky diplomatického imbecila a pro Rusy nežádoucí osobu. V Moskvě jej trpí jen proto, aby v Praze mohl zůstat jejich velvyslanec Zmejevskij. Na otázku, jak pracovně potentní může Vít Pivoňka v Rusku za dané situace být, ať si každý odpoví sám,“ píše dále Kolář.

Z jeho pohledu však Hamáček hanebně poškodil českou diplomacii, ve vztahu ke spojencům i náš stát a z nás všech udělal bezmocné kulisy svého neskutečně trapného příběhu bez pointy. „Ze sebe dělá hrdinu, našeho spasitele a velkého rusobijce. Ani trochu se nestydí. Nějak se nemohu pod dojmem toho všeho ubránit vtíravému nutkání uchýlit se k verši z básně Jaroslava Vrchlického Balada o hovně: ‚Ať ho vysral cigán v háji, nebo slavný generál, hovno podrží svou formu, no a smrdět bude dál!‘“ zakončil Kolář.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poskytl rozhovor pro DeníkN.cz, v němž uvedl, že jeho cesta do Moskvy byla od počátku plánována jako zastírací manévr. „Jsem v situaci, kdy proběhla naprosto úspěšná operace. Vyhoštění diplomatů. A pak se tady objevil článek, který říká, že jsem měl ďábelský plán nabídnout utlumení, utajení a zahlazení této kauzy za milion Sputniků. A tuhle verzi všichni účastníci schůzky popřeli,“ poznamenal k současné kauze, kterou vyvolal server Seznam Zprávy svým tvrzením, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace o Vrběticích za vakcíny Sputnik V, sám Hamáček. 

„Já se obrátil na Seznam, aby to uvedl na pravou míru. Mně nejvíc ublížilo spojení Hamáček – vlastizrádce, tomu se bráním. Nespojil jsem se s cizí mocí a nechtěl zradit republiku. Neskromně si myslím, že jsme od 7. do 17. dubna udělali obří kus práce, který se nepovedl v historii republiky nikomu, všichni o tom jenom snili. Všechno je ale pryč, protože to překryla moje byť údajná vlastizrada. Ve chvíli, kdy se ukázalo, že vlastizrada neprojde, se řeší cesta do Moskvy,“ dodal Hamáček a podotkl, že za jeho verzí stojí i velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, s nímž cestu připravoval.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…