Kolář, diplomat: „H*vno, imb*cil.“ Spočítal Hamáčkovi celou hru

24.05.2021 17:05

Bývalý diplomat Petr Kolář se na svém facebookovém profilu vyjádřil k rozhovoru ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) pro DeníkN.cz. V něm opakovaně Hamáček řekl, že cesta do Moskvy byla od počátku pouhou kamufláží. „Neuvěřitelné... pan Hamáček se nejspíš drží taktiky, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou. A že dobré zboží se chválí samo...,“ napsal Kolář. Ale k závěru sklouzl ke sprostým výrazům.

Kolář, diplomat: „H*vno, imb*cil.“ Spočítal Hamáčkovi celou hru
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý velvyslanec ČR v USA a Rusku Petr Kolář

Kolář ve svém příspěvku podle svých slov parafrázuje, „co se nám snaží tenhle filuta opakovaně nakukat“. A Hamáčka skutečně nešetří.

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

„Shrnuto: Jan Hamáček je hrdina, který dokázal to co nikdo před ním. ‚Já jsem vyhnal osmnáct ruských špionů, a to mi nikdo neodpáře.‘ Konec citace. Budiž. Spolu s nastolením personální parity na našich zastupitelských úřadech je to záslužný čin. Na mne to od počátku působí tak, že když hrozil únik informací o Vrběticích na veřejnost a Hamáček pochopil, že jeho plán na cestu do Moskvy je nereálný, přišel s verzí kamufláže a rozhodl se k radikálnímu obratu, aby se spasil. Je to ovšem jen má domněnka, kterou lze těžko prokázat,“ poznamenal Kolář.

„Co je však neoddiskutovatelné, je Hamáčkovo opakované přiznání, že údajnou kamufláž vymyslel on s velvyslancem Pivoňkou. S tím operuje i v rozhovoru pro Deník N. Pokud bychom tedy přijali jeho verzi o tom, že cesta do Moskvy byla od počátku pouhá kamufláž, jak dostat nenápadně do Prahy velvyslance Pivoňku, tak se vlastně opakovaně přiznává k tomu, že do své bezva finty zatáhl nejen prezidenta, premiéra a ministra zahraničí, a to bez jejich vědomí, ale také naše spojence, Slovensko a USA. Připomínám, že naši velvyslanci ve Washingtonu a v Moskvě dostali pokyn, aby nabídli Prahu jako místo pro uspořádání summitu Biden – Putin. A velvyslanci podle tohoto pokynu formou nóty konali. Znamená to tedy ale, že kromě všech výše zmíněných vtáhl do své hry i naše velvyslance. Hynek Kmoníček to v USA nejspíš nějak přežije. Předpokládám, že si o tom myslí své a podle toho se i chová. Stejně tak Američané, kteří raději taktně mlčí,“ dodává dále Kolář.

„Co ale náš velvyslanec v Moskvě Vít Pivoňka? Může si někdo, po tom všem, snad jen vteřinu myslet, že velvyslanec, kterého znovuzvolený předseda ČSSD, vicepremiér, ministr vnitra, dočasně i ministr zahraničí Hamáček označuje za spoluautora finty, do které byl mimo jiné zatažen předseda Dumy Volodin, může ještě v Moskvě plnit nějakou diplomatickou roli? Myslí si někdo, že se s Pivoňkou budou Rusové seriózně bavit? Pan Hamáček ve snaze legitimizovat svou hloupost práskl našeho velvyslance a učinil z něj fakticky diplomatického imbecila a pro Rusy nežádoucí osobu. V Moskvě jej trpí jen proto, aby v Praze mohl zůstat jejich velvyslanec Zmejevskij. Na otázku, jak pracovně potentní může Vít Pivoňka v Rusku za dané situace být, ať si každý odpoví sám,“ píše dále Kolář.

Z jeho pohledu však Hamáček hanebně poškodil českou diplomacii, ve vztahu ke spojencům i náš stát a z nás všech udělal bezmocné kulisy svého neskutečně trapného příběhu bez pointy. „Ze sebe dělá hrdinu, našeho spasitele a velkého rusobijce. Ani trochu se nestydí. Nějak se nemohu pod dojmem toho všeho ubránit vtíravému nutkání uchýlit se k verši z básně Jaroslava Vrchlického Balada o hovně: ‚Ať ho vysral cigán v háji, nebo slavný generál, hovno podrží svou formu, no a smrdět bude dál!‘“ zakončil Kolář.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poskytl rozhovor pro DeníkN.cz, v němž uvedl, že jeho cesta do Moskvy byla od počátku plánována jako zastírací manévr. „Jsem v situaci, kdy proběhla naprosto úspěšná operace. Vyhoštění diplomatů. A pak se tady objevil článek, který říká, že jsem měl ďábelský plán nabídnout utlumení, utajení a zahlazení této kauzy za milion Sputniků. A tuhle verzi všichni účastníci schůzky popřeli,“ poznamenal k současné kauze, kterou vyvolal server Seznam Zprávy svým tvrzením, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace o Vrběticích za vakcíny Sputnik V, sám Hamáček. 

„Já se obrátil na Seznam, aby to uvedl na pravou míru. Mně nejvíc ublížilo spojení Hamáček – vlastizrádce, tomu se bráním. Nespojil jsem se s cizí mocí a nechtěl zradit republiku. Neskromně si myslím, že jsme od 7. do 17. dubna udělali obří kus práce, který se nepovedl v historii republiky nikomu, všichni o tom jenom snili. Všechno je ale pryč, protože to překryla moje byť údajná vlastizrada. Ve chvíli, kdy se ukázalo, že vlastizrada neprojde, se řeší cesta do Moskvy,“ dodal Hamáček a podotkl, že za jeho verzí stojí i velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, s nímž cestu připravoval.

Hamáček hovořil i o policejním vyšetřování, kdy on sám ještě v této věci nevypovídal. „Nemůžu vstupovat do trestního řízení. Mám tady dokumenty – předžalobní výzvu a trestní oznámení, ty jsem podal na státní zastupitelství a nyní je má Národní centrála proti organizovanému zločinu. Současně vím, že tato část policie zahájila šetření,“ podotkl Hamáček. Následně hovořil o plánu své cesty a trval i na tom, že on vyhnal z republiky osmnáct ruských špionů, což mu nikdo nemůže odpárat.

Své pak řekl ještě k hejtmanu Martinu Netolickému (ČSSD), jenž právě pro média pohovořil o tom, že Hamáček skutečně chtěl do Ruska pro vakcíny, že nešlo o kamufláž. „Od Martina Netolického jsem nechtěl, aby lhal, ale on byl použit Jankem Kroupou k něčemu, co mělo potvrdit verzi Seznam Zpráv, která není pravdivá,“ sdělil Hamáček se slovy, že jak říkal Jacques Chirac, Netolický promeškal příležitost mlčet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…