Kolář z TOP 09 burcoval v ČT: Musíme dát Rusku najevo, že půjdeme i do ozbrojeného konfliktu!

08.02.2022 21:33 | Zprávy

Ruští vojáci stále zůstávají v okolí ukrajinských hranic. Rusko opakuje, že nechce Ukrajinu vidět v NATO, protože jde o jeho bezpečnost. Pro Západ je nepřijatelné, aby se ve 21. století hranice překreslovaly tanky a raketami. O Ukrajině jednal včera v Moskvě s Putinem francouzský prezident Macron. To jsou gesta, která nestačí. Z EU by měl jednat s Ruskem jeden člověk jí určený, řekl v pořadu Interview ČT24 Ondřej Kolář (TOP 09), místopředseda výboru pro evropské záležitosti. Hovořil také o tom, za jakých okolností by měla Severoatlantická aliance vstoupit do ozbrojeného konfliktu s Ruskem.

Kolář z TOP 09 burcoval v ČT: Musíme dát Rusku najevo, že půjdeme i do ozbrojeného konfliktu!
Foto: TOP 09
Popisek: Poslanec Ondřej Kolář

Spěje Ukrajina, potažmo Západ s Ruskem blíže dohodě, či spíše ke konfliktu? „Doufám, že se postupnými kroky přibližujeme k dohodě, o ten konflikt nikdo nestojí,“ míní poslanec Kolář. „Doufám, že si Rusové uvědomují, že by jim to z dlouhodobého hlediska nic dobrého nepřineslo,“ věří, že se nakonec podaří najít konsenzus, co se týká ukrajinské krize.

Nebude to však jednoduché, jelikož ani Evropská unie podle něj není v postoji jednotná: „Je to něco, na čem musíme zapracovat. Německo nedrží tu linku. Jedna věc jsou deklarace, Německo je spojenec, snaží se, ale v jistých věcech se od spojenecké politiky odchyluje,“ zmínil například dodávky zbraní na Ukrajinu.

„Před Evropou stojí veliký úkol a výzva – najít teď společnou řeč a cestu, aby Rusko vidělo, že má proti sobě jednotné uskupení, které není ochotno se jakkoliv odklonit od té společné politiky vůči Rusku. Evropa by měla zapracovat na jednotné zahraniční politice, je chyba, že ji nemá, pak by se nestávalo, že někdo ze sedmadvacítky bude hledat jinou, alternativní cestu,“ míní Kolář.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…