Kolik stavět bytů a na jakých pozemcích? Hana Marvanová odkrývala v rádiu plány pro Prahu

06.11.2018 22:01

V Praze se stále jasněji formuje koalice Pirátů, TOP 09, STAN, lidovců a Prahy sobě. Radní pro legislativu a bydlení se pravděpodobně stane dlouholetá politička a advokátka Hana Marvanová. Co všechno plánuje? Své záměry prozradila v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Kolik stavět bytů a na jakých pozemcích? Hana Marvanová odkrývala v rádiu plány pro Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka a protikorupční aktivistka Hana Marvanová

„Program, který jsme připravovali, je velmi podrobný a chceme ho začít naplňovat hned, jakmile bude ustavena Rada," oznámila dáma hned na úvod. Město se musí začít chovat vstřícněji vůči občanům. Prioritou číslo jedna jsou však mosty. Nová koalice se podle Marvanové musí postarat o to, aby se pražské mosty nestávaly občanům Prahy nebezpečnými.

Pár slov řekla i k tomu, proč lídři TOP 09 a Prahy sobě Jiří Pospíšil a Jan Čižinský nebudou členy Rady hlavního města. „Neutíkají před svou odpovědností, zeptala se moderátorka Marie Bastlová Marvanové. Ta odpověděla jasně. „Oni se nijak nezbavují odpovědnosti, budou předsedy klubů. Podle mého ten model může velmi dobře fungovat," uvedla Marvanová.

A jaké jsou tedy její vlastní plány. Obecně prý hodlá Prahu rozhýbat. „Zatím jsme jen kritizovali to, co dělala předchozí koalice. Teď je jen na nás, abychom dokázali, že to dovedeme dělat lépe," podotkla ještě Marvanová. Podle mých informací uvízlo v povolovacím řízení na 40 tisíc bytů, to je potřeba prověřit," dala příklad. Vedle toho je připravena vytipovat pozemky, na kterých bude možné stavět nové byty.

Současně se domnívá, že město má k dispozici několik bytů, které však dostatečně nevyužívá. Marvanová by ráda pomohla např. seniorům. V současnosti víme, že v každé městské části se nacházejí byty, které nejsou využívány nebo nejsou zrekonstruované. Je třeba zjistit proč. ... Hlavní věc je nastartovat tu nabídku. ... Praha potřebuje ročně asi 6 až 8 tisíc bytů," pokračovala v popisu situace dáma.

 

Ve hřeje je i plán, jak pomoci střední vrstvě skrze fond dostupného bydlení. S policisty, případně s učiteli by Marvanová ráda probrala, jak nastavit vstřícnější podmínky tak, aby byty získali noví policisté či učitelé, ať už do osobního vlastnictví či do pronájmu, přičemž město by za tyto byty ručilo bankám. Konkrétní podmínky prý město ještě nastaví.

„Vídeň má obrovské množství městských bytů a kdyby se Praha chtěla dostat na stejnou úroveň, trvalo by to mnoho let..., ale lidé potřebují bydlet už teď, takže my se snažíme najít nějaká řešení," prohlásila Marvanová.

Nakonec uvedla, že služba Airbnb, tedy krátkodobé pronajímaní bytů, by měla být podrobena větší regulaci, aby se do budoucna nevyplácela tolik jako dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…