Komárkův komentář: Generální stávka? Naděje odborářů je nulová

17.06.2011 9:52

Tak jsme si tu stávku pěkně užili, tvrdí v komentáři Mladé Fronty Dnes Martin Komárek. Podle něj si odboráři nejen plamenně zařečnili, ale také si hodili rajče po Kalouskovi. Jenže vláda z reforem necouvne a odboráři tak budou muset přitlačit. Generální stávka? Naděje odborových bossů na skutečnou výhru je blízká nule, tvrdí k tomu Komárek.

Komárkův komentář: Generální stávka? Naděje odborářů je nulová

„Ajznboňáci si užili volna a mohou se prohlašovat za vítěze, protože žádný vlak nejel. Vláda zůstala celá a stávka ji nijak neublížila," popsal komentátor stav v zemi těsně poté, co se přes ní převalila tsunami stávky.

Podle Komárka to ale nebylo včera nijak hrozné: lidé cesty odložili a vyrojilo se několik vtipů na internetu. Navíc si v Praze obyvatelé udělali z tohoto dne spíše svátek. „Pražané si připadali ve svém městě tak trochu jako turisté. Mnozí objevili kouzlo cyklistiky, další zase nové trasy pro romantické procházky," podotkl Komárek.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

Poté se krátce věnoval osobě ministra financí Kalouska, který šel proti proudu a provokoval a tak si prý znovu upevnil pověst nebojácného prvního rytíře reforem. Podle Komárka má ale i tak stávka čtyři velké vítěze: města, která reagovala klidně, vládu a úřady velkých měst, stávkokazi a odbory.

Související:

Stávkuju, abys šel už do prdele, ty hajzle, odvázal se Kalousek

Odborové svazy si vylepšily renomé

Úřady prý dokázaly do poslední chvíle s odboráři jednat, stávkokazi pak byli ti tramvajáci, kteří navzdory nátlaku kolegů pomohli lidem tím, že jezdili a odbory jsou pak vítězi proto, že se jim podařilo stávku zorganizovat. „Vláda je ochotna s nimi dále jednat. Už poněkud upadající odborové svazy si vylepšily renomé. A pokud je mírná forma protestu výrazem soudnosti odborových šéfů, pak si zaslouží malou pochvalu," napsal k tomu Komárek.

OBRAZEM
Čtvrtek ve stávce
Kalouskovy horké chvíle

Vláda podle něj ukázala ohromnou míru velkorysosti, když nabízela ústupky a nová setkání. „Ty ústupky však nemohou být zásadní. Odboráři nechtějí úpravu reforem, podobně jako sociální demokracie, která se s nimi zcela ztotožňuje. Chtějí, aby byly návrhy zákonů staženy ze sněmovny a zcela přepracovány," popsal dále v komentáři s upozorněním na to, že vláda však přesně tohle nemůže udělat, neboť by to byla její sebevražda.

Odboráři mohou od Nečase přijmout kost

A odbory? Když odhadnout své síly, tak mohou nyní přijmout od Nečase kost ve formě mírných ústupků. Pravděpodobnější však je, že se nevzdají a pokusí se pravděpodobně zorganizovat další a tvrdší protesty a nasadit skutečné blokády.

„Možný je i pokus o vyvolání generální stávky," připomněl další možné plány odborářů komentátor. Zejména mezi chudšími lidmi jsou totiž reformy velmi nepopulární a odboráři mají mnohde (zejména mimo Prahu a Brno) naději na podporu.

Psali jsme:
Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také
Psycholog: Stačí rajče na Kalouska a dav se přidá. Mohly být kostky
Nečas: Odborářští bossové neuspěli, pouze zvýšili politické napětí

"Dá se tedy věštit, že příští stávky budou mít o něco blíž k chmurným Aténám než k veselé Praze. Pokud si však veřejnost zachová stejný nadhled, s jakým přijala včerejší komplikace, naděje odborových bossů na skutečnou výhru je blízká nule," dodal Komárek.

Čtěte také:

 Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Táňa Pauhofová, Vica Kerekes a Magda Vášáryová posílají vzkaz do Česka. Vlivným lidem

17:20 Táňa Pauhofová, Vica Kerekes a Magda Vášáryová posílají vzkaz do Česka. Vlivným lidem

Herečka, bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová, herečka Vica Kerekes i Táňa Pauhofová patří …