Pivní ostuda, všude pivo. Co Český rozhlas vypustil o mistrovství v hokeji, posluchač neunesl

29.05.2024 13:37 | Komentář

Ostuda pivního národa. Symbolem mistrovství světa v hokeji bylo všudypřítomné pivo, které zabíjí lidi. To vysílal Český rozhlas Plus v rámci relace Názory a argumenty. Autorem příspěvku, který se pohoršoval nad tím, že hokejoví diváci pili pivo, byl komentátor Luboš Palata. Posluchač ČRo z mediálních kruhů ParlamentnímListům.cz sdělil, že příspěvek, který slyšel z autorádia, málem neunesl a smíchy téměř naboural. Vážněji o hanobení lidové zábavy, které se během mistrovství v českých médiích hojně objevovalo, hovoří analytik Petr Žantovský.

Pivní ostuda, všude pivo. Co Český rozhlas vypustil o mistrovství v hokeji, posluchač neunesl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání hokejistů na Staroměstském náměstí a oslava zlaté medaile

V neděli večer po vítězném finále přišel do jejich kabiny prezident republiky Petr Pavel. A kromě gratulace hráčům řekl: „Tahle země takové vítězství potřebovala jako sůl. Nejenom náš hokej, ale celá země. Chybělo nám nové Nagano a vy jste ho dneska přinesli. Tahle země se dokáže shodnout, jen když se nám zadaří v nějakém sportu. A i kdyby to bylo jenom na chvilku, že budeme hrdí, že jsme Češi, tak to za to stálo.“

Zmínka o Naganu připomněla slova, která hokejistům po návratu ze slavné zimní olympiády v únoru 1998 řekl prezident Václav Havel: „Díky vám dnes miliardy lidí vědí, co to je Česká republika. Zasloužili jste se o její dobré jméno víc než mnoho politiků. Ale ještě jednu jinou zásluhu máte – zasloužili jste se o to, že v této zemi je dobrá nálada. Lidé se chovají hezky k sobě navzájem, a dokonce i ke mně, jako představiteli jejich státu.“

Hokej po mnoha letech na dva týdny skutečně spojoval celou zemi. Využívali toho i politici, včetně těch, o jejichž vztahu k puku, hokejkám a bruslím do té doby nikdo nevěděl.

Sjednocování společnosti skrze hokej ale podle všeho má své limity. Už během prvních dní po šampionátu se začala ozývat kritika.

Už během mistrovství zaujal text, který odsuzoval toxickou maskulinitu české hry, vyjádřenou obráncem Radkem Gudasem. Gudas hraje jako řezník, Čechům spíše škodí, zněl titulek.

Autor textu na blogové platformě Seznam Zpráv byl podepsán jako Petr Šoustal a protože nešlo o žádnou zavedenou značku, zaznívaly i názory, že jde o parodický účet.

„Hokejový obránce Radko Gudas je mnohými fanoušky obdivován za svou tvrdou hru a hrubost vůči soupeřům. Není na tom však nic obdivuhodného. Ukazuje to jen na tristní stav české společnosti, která obdivuje násilí a toxickou maskulinitu,“ odpálil hned na úvod.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pivo není žádná ostuda, ale náš národní nápoj, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHagrid , 29.05.2024 14:00:55
Daleko větší ostuda padá na naši parlamentní sněmovnu, ve které se našly stopy po užívání kokainu. Kdo z poslanců se k tomu přizná?

|  21 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…