Bohdalová ve Sněmovně. „Většina není jako ona.“ Práce a důchody byly horké téma

29.05.2024 16:10 | Zprávy

Poslanci debatují již druhý den o vládní důchodové reformě. Opoziční poslanci ji kritizují a stejně jako včera tak budou moci činit i v noci. Jednací den skončí podle dřívějších dohod opět ve 23.00. Zda dnes poslanci první čtení důchodové novely završí, není jasné. Při debatě zaznělo také jméno herečky Jiřiny Bohdalové, která minulý týden excelovala v 93 letech ve filmu Svatá. „Většina národa není jako paní Jiřina Bohdalová,“ řekla poslankyně za hnutí ANO Jana Pastuchová.

Bohdalová ve Sněmovně. „Většina není jako ona.“ Práce a důchody byly horké téma
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herečka Jiřina Bohdalová na pohřbu Karla Gotta

V diskusi k důchodové reformě chtějí vystupovat výhradně zástupci opozičních hnutí ANO a SPD. „Minulý týden jsem viděla film Svatá. Nevím, jestli jste měli tu možnost, pokud ne, určitě to všem doporučuji. Ale proč o tom mluvím? V tom filmu hraje naprosto úžasná herečka, dáma s velkým D, paní Jiřina Bohdalová. Je jí 93 let. A jak se psalo v kritikách, ve filmu exceluje. Svému povolání se věnuje již téměř 87 let. Je to obdivuhodné, je to úžasné, je to jedinečné. A hlavně je to ojedinělé, protože většina národa není jako paní Jiřina Bohdalová.

Pro většinu lidí není jejich práce určitým smyslem života, nenaplňuje je natolik. A i kdyby ano, nemohou ji vykonávat podle scénáře ušitého na míru a jejich zaměstnavatel jim mnohdy nevychází v maximální míře vstříc, protože to prostě není možné. Většina starších lidí, byť jsou vitální a mají velkou chuť do života, nemá možnost ve vysokém věku pracovat, protože zaměstnavatel se jejich pracovnímu tempu nepřizpůsobí, nevytváří mnohdy pro ně schůdné podmínky. A je to pochopitelné. Je motivován ziskem, nejen aby zabezpečil sebe a svoji rodinu, ale také rodiny svých zaměstnanců.

Bude-li stát před rozhodnutím, zda zaměstná pětatřicetiletou perspektivní ženu, kterou si sice bude muset zaučit, ale má u ní předpoklad, že ještě minimálně 20 let bude relativně zdravá, bude chtít chodit do práce, rozumí moderním technologiím a má touhu se vzdělávat a učit – nebo zda zaměstná zkušenou šedesátnici, která sice svojí práci skvěle rozumí, ale už je možná méně výkonná, s řadou technologií bojuje, nemá takovou motivaci učit se novinky, a navíc je pravděpodobné, že nějakou část svého příštího produktivního života stráví na nemocenské –, jak se asi rozhodne? Nechci nikomu křivdit a paušalizovat, ale myslím, že to rozhodnutí u většiny zaměstnavatelů bude podle dosavadních zkušeností z trhu práce poměrně jasné," poznamenala mimo jiné poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

„A v tom je přesně problém vaší údajné důchodové reformy. Vy si tu na papíře zvýšíte navíc podivným způsobem věk pro odchod do starobního důchodu, stanovíte jasné podmínky a pravidla pro ty, kdo by do něj chtěli jít. Ale už neřeknete to B. Vůbec se nezamyslíte nad tím, že možná taky nebudou mít kde pracovat. Když dnešní padesátníci nebo pětačtyřicátníci za pár let skončí u svých zaměstnavatelů, kde mají hledat práci? Například mzdová účetní, klidně s vysokou školou, která 20 let pracuje u jedné firmy, skvěle ovládá její programy, systémy a vše, co k tomu patří. Ale ta firma skončí a té paní bude 55 let. Ale 10 let ještě musí pracovat. Myslíte, že po ní někdo na trhu práce skočí? Někde relativně v okolí jejího bydliště, kde má rodinu, je babička, děti, lékaře, kde žije celý svůj život, že po ní někdo skočí a ještě jí nabídne důstojné finanční podmínky? Myslím si, že asi ne. A nabízí se, že by mohla někam dojíždět. Ale sami jste tady řekli, kdy vlastně už v tom věku pokročilejším, neříkám v 55, to je ještě snad brzy, ale do těch 65 let už to není takové, jako to bylo dřív. Možná by to nějaký zaměstnavatel udělal, pokud by k tomu byl motivován. Jenže právě ta motivační složka ve vašem návrhu naprosto chybí,“ dodala Pastuchová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zločinci nechť jdou k čertu a komunisté zpátky na scénu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 29.05.2024 17:18:55
Dnešní zločinecké vládní politické reprezentaci se zase povedl obvyklý manipulační trik, záměr - jak vnutit lidem zavádějící téma a zatáhnout je do vědomě nikam nevedoucí diskuse a dohadování se kolem něj. 93-letá Bohdalová je toho zjevný úkaz. Vždyť je to celé nesmysl. Žádná diskuse není na místě! Odchod do důchodu v 60 letech jako za komunistů a dost. Není o čem diskutovat, Přes to nejede vlak. Pokud ta vládní zločinecká sebranka nedokáže být lepší než byli komunisté, tak nechť jde k čertu a komunisté zpátky na scénu.

|  12 |  1

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…