Komentáře: ČSSD vedená nevýrazným Hamáčkem se bude potýkat s ANO

19.02.2018 7:11

Klasickým voličům ČSSD nepříliš známý korektní diplomat, který působí podobně nevýrazně jako Bohuslav Sobotka, nebo i medvěd Balú z Kiplingovy Knihy džunglí je podle komentátorů českých deníků nový předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Strana se po nedělním sjezdu pod jeho vedením bude potýkat především s hnutím ANO, při sestavování vlády i při soupeření o voliče, napsali.

Komentáře: ČSSD vedená nevýrazným Hamáčkem se bude potýkat s ANO
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Podle sloupku Lidových novin (LN) je Hamáček jednoznačně to nejsolidnější, co může ČSSD nabídnout, otázkou ale je, zda bude solidnost stačit, když konkurencí strany v oslovování starších a méně vzdělaných voličů je šéf ANO Andrej Babiš. "Bude se muset vypořádat s otázkou klasického voliče ČSSD, který dění sleduje jen přes občasné zprávy komerčních televizí: Kdo je to ten Hamáček?" píšou o novém předsedovi sociálních demokratů LN.

Hamáčkovou nevýhodou je to, že působí podobně nevýrazně jako bývalý šéf ČSSD Sobotka, míní komentátor v Hospodářských novinách (HN). Podle deníku nového šéfa strany čeká "vůbec nejtěžší zkouška", když bude muset s pouhými 15 poslanci vyjednávat s ANO o zastoupení ve vládě tak, aby sociální demokracie získala v podzimních komunálních a senátních volbách stovky tisíc ztracených voličů. Jednat přitom bude muset vedle Babiše také s prezidentem Milošem Zemanem a svým soupeřem v boji o předsednické křeslo a později zvoleným statutárním místopředsedou strany Jiřím Zimolou, upozornil autor textu.

Zemanova vystoupení na sjezdu ČSSD, v němž stranu nabádal k jednání s ANO o vládě bez přímé účasti sociální demokracie, si všímá komentátor deníku Právo. "Služba Babišovi výměnou za neviditelná místa náměstků by byla zkáza ČSSD a někteří delegáti to říkali v diskusi přímo," píše se v komentáři. I podle Hamáčka by účast ve vládě měla být na úrovni ministrů. Podle komentátora Práva je ale otázkou, jak nechat vlka Babiše nažrat a zachovat oranžovou kozu celou, když ČSSD má jednat s ANO o vládě a zároveň, jak znělo sjezdem jako základní myšlenka, se musí vrátit k důvěryhodnému hájení svých voličů.

Nejvýraznějším vzkazem nedělního sjezdu sociální demokracie je to, že si strana přeje vládnout s Babišem a obnovit dobré vztahy se Zemanem, míní komentář v Mladé frontě Dnes (MfD). "Vítězný Jan Hamáček a jeho parťák ve vedení ČSSD Jiří Zimola nyní zřejmě utvoří dobře sehraný tandem," napsal autor textu.

Babiš jako premiér, i když čelí trestnímu stíhání, podle MfD nebude pro sociální demokraty nepřekonatelnou překážkou. Obavy z toho, zda Babiš vládním partnerům "definitivně nevyluxuje" voliče, musí ČSSD risknout a upravit styl vládnutí s ANO z dřívějšího konfrontačního na konsenzuální, píše autor. Tím podle něj může strana vyjednat a prosadit své a svézt se s vládou, která bude vzhledem k ekonomickým prognózám nejspíš úspěšná.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…