Komunisté navrhnou oduznání Kosova jako státu

29.01.2020 18:40

Komunisté navrhnou ve Sněmovně oduznání Kosova jako státu. Příslušný návrh připravil poslanecký klub KSČM. ČTK a České televizi to po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Zemana o této iniciativě informoval, prezident to podle něj přivítal.

Komunisté navrhnou oduznání Kosova jako státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Informoval jsem pana prezidenta o tom, že klub KSČM připravil návrh, jak oduznat Kosovo jako stát, a pan prezident byl rád, že jsme se toho ujali,“ řekl Filip. „Myslím si, že to je správné, protože tento krok učinilo už několik států OSN a ten vývoj na Balkáně nesměřuje ke zlepšení těch vztahů,“ dodal.

Česká republika by měla podle něj Kosovo oduznat, protože Zeman ani jeho předchůdce Václav Klaus nejmenovali v Kosovu české velvyslance. „Což je podmínkou toho uznání státu podle českého právního řádu a podle mezinárodního práva,“ poznamenal. Komunističtí poslanci budou podle něj nyní jednat o podpoře svého návrhu s dalšími poslaneckými kluby.

Zeman je zastáncem zrušení uznání nezávislosti Kosova, hovořil o něm například při své zářijové návštěvě Srbska. Otázku probral v říjnu také na schůzce ústavních činitelů, přesvědčit se mu je nepodařilo. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po říjnové schůzce uvedl, že se ústavní činitelé shodli na tom, že tato otázka nyní není na stole. Okolnosti uznání Kosova v roce 2008, kdy se vláda k tomuto kroku rozhodla přes nesouhlas Sněmovny, nicméně ústavní činitelé označili za problematické.

Petříček už dříve uvedl, že důvod ke zrušení uznání Kosova nevidí. Podle něj by Česko k takovému kroku mohlo přistoupit jen v případě, že by Kosovo přestalo plnit některá kritéria státnosti, na jejichž základě bylo v roce 2008 uznáno. Pro zachování současného stavu podle něj hovoří i to, že česká politika by měla být kontinuální a čitelná.

Ministerstvo zahraničí také dříve upozornilo na to, že Česko má s Kosovem uzavřeno několik smluv včetně dohody o návratu nelegálních přistěhovalců. Pokud by Česko přestalo Kosovo uznávat, mohlo by to způsobit potíže při naplňování těchto smluv.

Kosovo, které po rozpadu Jugoslávie vyhlásilo v únoru 2008 nezávislost na Srbsku, postupně uznalo 116 zemí. Srbsko přesvědčuje země uznávající kosovskou nezávislost, aby od svého postoje ustoupily. Dosud se mu to podle některých zdrojů podařilo u 15 zemí, hlavně z Afriky a Latinské Ameriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…