Koněv byl masový vrah. Tátovi píší, že měl používat kondom, říká starosta Prahy 6 Kolář

04.09.2019 14:24

Podle starosty městské části Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) by měla být přesunuta socha maršála Koněva, protože budí vášně a přitahuje extremisty. „Ta socha tady opravdu nemá, co dělat. Nechci, aby z Prahy 6 bylo poutní místo extremistů ať už z levého nebo z pravého spektra,“ řekl Kolář s tím, že mu chodí zprávy, kde vyhrožují smrtí jemu a jeho rodině.

Koněv byl masový vrah. Tátovi píší, že měl používat kondom, říká starosta Prahy 6 Kolář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění pro zachování sochy maršála Koněva v pražských Dejvicích. Došlo k drobným šarvátkám

Kolář nerozumí tomu, proč socha vyvolává takové vášně ze strany Rusů a jejich podporovatelů. „Už několik let upozorňuji na to, že v Bubenči stojí socha člověka, kterou tady lidé nechtějí. Lidem ale vadí jen maršál Koněv,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz starosta Prahy 6 a dodal, že lidé nezpochybňují zásluhy Rudé armády při osvobození Československa.

„Nikdo nemá problém s těmi kluky, kteří tady bojovali a umírali. Lidem vadí Koněv. Denně dostávám stovky zpráv, dejte to pryč, my to tady nechceme,“ vysvětluje Kolář, který dle svých slov také nechápe, proč má být v Praze socha masového vraha.

Místo toho by podle Koláře měl být na místě pomník osvoboditelů. „Chceme věnovat naši vzpomínku Rudé armádě, nikoliv jedinému maršálovi,“ řekl Kolář a odvolával se na petici s více než tisíci podpisy na odstranění sochy.

Samotná kauza kolem sochy je podle Koláře dílem nepřiměřené reakce ruské ambasády, prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka a zvýšeným počtem extremistů, kteří sochu ničí a kteří ji naopak brání. „Chodí mi výhružné zprávy, kde vyhrožují smrtí mně a mé rodině. Tátovi píšou zprávy, že když byl mladý, tak měl používat kondom. Proč má kdokoliv snášet něco takového, s prominutím, kvůli jedné soše? Ať jde do muzea,“ je rozhodnutý Kolář a dodává, že zájemců o sochu už je několik.

Situací kolem sochy maršála Koněva se bude zastupitelstvo věnovat 12. září. „Přijde tam na přetřes i otázka referenda. Utrácet enormní sumy kvůli tomu, abychom si udělali názor na jednu sochu, mi ale přijde zbytečné,“ prohlásil starosta Prahy 6 s tím, že k platnosti referenda by se muselo účastnit 25 tisíc lidí.

Jako nejlepší řešení sporů ohledně Koněva stále považuje loňské nainstalování cedule s historickými fakty. „Ale ta socha pořád budí vášně. To, v co to přerostlo, mě utvrzuje v tom, že ta socha tady opravdu nemá, co dělat. Nechci, aby z Prahy 6 bylo poutní místo extremistů ať už z levého nebo z pravého spektra,“ nevidí jiné východisko Kolář.

Tlaky, které se na něj kvůli soše snášejí, považuje za přehnané. „Všichni se mohli přetrhnout, když nás obviňovali z toho, že tu sochu nechráníme. Tak jsme zkusili dát tam lešení a plachtu, aby nikdo neměl potřebu tu sochu ničit,“ reaguje na nedávné události Kolář a připomíná, že i řešení s plachtou vyvolalo kontroverze a plachta byla několikrát stržena.

„Socha je očištěná, jako způsob ochrany jsme zvolili ochranu antigraffiti nátěrem, ale na rovinu říkám, že už se o tu sochu starat nebudeme a že to bylo to poslední, co jsme pro ni udělali,“ řekl na závěr starosta Prahy 6, který lobbuje za odstranění sochy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…