Korespondenční volba: Rakušan ji chce ještě do roku 2025, aby v zahraničí mohli volit parlament

03.01.2024 22:00 | Monitoring

Jak se tragédie na FF UK promítne se do finálního zněni novely zákona o drženi zbrani, upřesnil v pořadu Interview ČT24 ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zmínil, že kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží do 2. února. Stranou nezůstaly ani korespondenční volby, jejichž zavedení dnes podpořila vládní pětikoalice.

Korespondenční volba: Rakušan ji chce ještě do roku 2025, aby v zahraničí mohli volit parlament
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Ministr vnitra Rakušan uvedl, že tragédie na FF UK změní bezpečnostní architekturu Česka a promítne se do finálního zněni novely zákona o drženi zbrani. „Ten systém projde nápravou v novelizaci zbraňové. legislativy. Na středu příštího týdne jsme svolali otevřený kulatý stůl pod mou záštitou v Poslanecké sněmovně právě k zbraňové legislativě. Ten systém si rozhodně vyžaduje vylepšení, a to vylepšení dlouhodobé v té novelizaci. To znamená, že prodejce zbraní, střeliva bude mít povinnost dávat informace o masivním nákupu střeliva, zbraní apod. Ta informace se okamžitě promítne do zbraňového systému,“ řekl Rakušan k novele zákona o držení zbraní.

Určení, co přesně má být považováno za nadstandardní množství munice, chce nechat na odbornících. „Nebudu říkat, zda jsou to dvě, tři zbraně, a v jakém množství munice to je. Ta hranice se musí nastavit, nechme to ale na odbornících. Co jsme zavedli operativně a bude to fungovat od zítra a je to připraveno, že už prodejce žádáme, aby využili možnosti, že ve chvíli, kdy někdo nakupuje větší množství zbraní, munice a podobně, hlásit do Policii České republiky,“ řekl v pořadu Interview ČT24.

Zmínil, že výhrůžky na sociálních sítích mají být do budoucna podnětem pro český stát, aby dotyčnému člověku odebral zbraň.

„Jeden z pozměňovacích návrhů, který už jsem ve druhém čtení před tragickou událostí odmítal, abychom zmírňovali možnost orgánu veřejné moci, což může být třeba i rektor, děkan, ředitel školy, oznámit polici skutečnost, že dochází k nějaké změně, k podezřelému chování, a policie v té chvílí bude moci zasáhnout, ty zbraně třeba i z preventivních důvodu odebrat. Jestli toto někdo napadne u Ústavního soudu, já si věřím, že v této chvíli jsme s legislativou ministerstva vnitra schopni to obhájit. Je to ochrana bezpečí lidí v České republice,“ sdělil Rakušan, který toto nevnímá jako omezení svobody projevu.

Upřesnil, že vláda prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem o třicet dní, čímž reagovala na situaci v okolních státech. „Pokud Polsko oznámilo, že prodlužuje kontroly, pokud Rakousko oznámilo, že prodlužuje kontroly, tak kdyby v téhle chvíli Česká republika řekla, že my kontroly rušíme, tak se prostě stáváme jednoznačně cestou nejenom pro migranty jako takové, ale pro různé převaděčské gangy,“ připomněl ministr vnitra, že 58 lidí policie zadržela v souvislosti s převaděčstvím. Pomoci by v řešení by mohla celoevropská migrační politika. 

Vláda dnes podpořila zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí, poprvé by ji mohli využít ve volbách do sněmovny v roce 2025. „Já vlastně vůbec nechápu, proč ve třech nebo čtyřech zemích EU korespondenční volba nefunguje a legitimita tam není popírána. Věřím, že se to podaří schválit během následujících dvou let, proto do toho jdeme. Chceme, aby zákon nabyl účinnosti, aby v parlamentních volbách v roce 2025 z ciziny mohli naši krajané volit korespondenčně,“ prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Korespondenční volby., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 04.01.2024 9:51:40
Mám lepší návrh. Místo drahých a zbytečných korespondenčních voleb rovnou všechny volby zrušme. Ušetří se lesy, energie, finance v rozpočtu. Vládcem by byl vždy ten nejsilnější, který by dokázal dosavadního zničit. Ono v praxi už to tak je, jen se to zakrývá volbami ve kterých jsou nastrčené neschopné prodejné figurky. Důkaz viz veškeré volby proběhnuvší na našem území od r. 2021. Jména skutečných vládců naší země se veřejně nepublikují, veřejné jsou jen jejich figurky.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…