Koudelka: Fišer to věděl. Šťáva by pro výhru využil všeho – udání i úplatek

10.06.2011 11:37

Exmajitel Diag Human Josef Šťáva nedávno prohlásil, že bývalý ministr zdravotnictví Bohumil Fišer po něm žádal úplatek. S obviněním ale přišel po smrti Fišera, kdy už se nemůže bránit. K tomu, jestli je takové nařčení pravda, či není, napsal poznámku pro deník Právo právník Zdeněk Koudelka, jenž v minulých letech v kauze Diag Human také figuroval. Navíc byl Fišerovým asistentem a také poslancem za ČSSD.

Koudelka: Fišer to věděl. Šťáva by pro výhru využil všeho – udání i úplatek

„Kdo Bohumila Fišera znal, ví, že šlo o člověka, jenž netoužil po bohatství, nezajímaly jej drahé obleky ani auta," začíná svůj článek v Právu Koudelka. „Zná-li někdo jednání Bohumila Fišera a Josefa Šťávy a kritériem pro něj není peněžní zisk, sám si určí, kdo jednal slušně," zmínil dále právník.

Související:

Šťáva chce peníze po státu za údajnou škodu, které vymohl v rámci rozhodčího řízení bez soudu. „Proč až po deseti letech označil ministra, který se nemůže bránit? Jistě by v řízení ve svůj prospěch užil vše, včetně udání, že nějaký ministr od něj chtěl úplatek," zdůraznil dále Koudelka.

Nelze prý sice nikdy ručit za všechny, kdo pracují pro stát. I na ministerstvu zdravotnictví byli podle něj lidé různí a někteří snad chtěli Diagu dokonce i vyjít vstříc. Ale profesor Fišer, stejně jako ministři před ním a po něm, neuznal jeho údajné nároky.

Sledujeme kauzu Diag Human  

Kauza Diag Human od začátku:

Budou prý chtít vyřadit posudek na mnohem menší částku

Překvapující však podle Koudelky je, že Fišer podivné jednání některých státních úředníků předpokládal již v roce 2007, a proto napsal jakési stanovisko. V něm mimo jiné předpokládá, že stát bude chtít vypracovat nový znalecký posudek, kde údajná škoda bude mezi 4 až 6 miliardami a s maximální částkou 8 až 12 miliard. Naopak znalecký posudek od pánů Horského a Svobody budou chtít z rozhodčího řízení úředníci vyřadit. Přitom právě tento posudek zněl na částku „pouze" 326 miliónů. Tyto peníze ale byly konec konců firmě Diag vyplaceny již v roce 2003.

Poslední vývoj:

Později se údajně měla vina svalit právě na Fišera, který odmítl zaplatit podle nového posudku tři miliardy, čímž by byla škoda pro stát údajně menší. „Na podporu tohoto postupu vést mediální kampaň," připsal na konec své věštby údajně Fišer.

„Že mediální kampaň bude i posmrtná, snad netušil ani sám Bohumil Fišer," dodal k tomu Koudelka v komentáři.

Související:

Možná jste nečetli: 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…