Křeček? Ne, dáme výpověď! Někteří nového ombudsmana nerozdýchali. Džamila Stehlíková má také strach

15.02.2020 19:36

Exministryně pro lidská práva ve vládě Mirka Topolánka Džamila Stehlíková má obavy, že nový ombudsman Stanislav Křeček bude na oblast lidských práv hledět jako na cosi zbytečného, co k nám bylo importováno ze Západu. A neobává se toho sama. Někteří zaměstnanci úřadu Veřejného ochránce práv proto teď hrozí výpověďmi.

Křeček? Ne, dáme výpověď! Někteří nového ombudsmana nerozdýchali. Džamila Stehlíková má také strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Už v den, kdy se Křeček stal ombudsmanem, se moderátor ČT Jakub Železný Křečka zeptal, zda se neobává toho, že zaměstnanci úřadu Veřejného ochránce budou podávat výpovědi, protože k jeho zvolení mají velké výhrady. Křeček konstatoval, že se toho neobává, neboť i on i zaměstnanci úřadu jsou profesionálové a budou pracovat v souladu se zákonem.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí

Jenže po pár dnech několik zaměstnanců opravdu výpovědí hrozí. Mají totiž dojem, že Křeček jako ombudsman bude lidská práva spíš pošlapávat než hájit. „V brněnském sídle Veřejného ochránce práv vyvolalo zvolení Stanislava Křečka u některých zaměstnanců úřadu šok. V jeho útrobách se mluví o tom, že někteří dokonce zvažují podání výpovědi,“ napsal k tomu server Aktuálně.cz.

Křeček už před kamerami veřejnoprávní televize prohlašoval, že v úřadu ombudsmana se příliš mnoho lidí věnuje diskriminaci. Z této oblasti přitom přichází jen pět procent podnětů občanů, takže podle nového ombudsmana nastává čas úřad reorganizovat a nechat právníky pracující v tomto úřadu, aby se věnovali jiným oblastem.

V rozhovoru pro Lidové noviny dodal, že jistě nebude zapomínat ani na práva menšin, Romy nevyjímaje, ale má za to, že by se Romové měli o svá práva v prvé řadě přihlásit sami. Formulovat své požadavky a prosazovat je v demokratických institucích. Toto by podle Křečka měli činit nejen Romové, ale všichni čeští občanů. Tak je to podle zkušeného advokáta v pořádku.


 

Podle bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové (LES) lze ale toto Křečkovo vyjádření číst i tak, že ombudsman nebude menšinám věnovat dostatečnou pozornost.

„Ztratí se přesvědčení, že ombudsman chrání lidi, když jim je ubližováno na základě příslušnosti k nějaké skupině. Neřekne se, že je to systémové porušení lidských práv žen, Romů nebo kohokoliv dalšího. Jen jim řekne, ať jdou k soudu, že to byla například jen obyčejná rvačka. Snaha o systémovou ochranu diskriminovaných skupin zmizí,“ upozornila Stehlíková.

„Snaží se ukázat, že to je nějaký vynález importovaný ze Západu. Tenhle ombudsman udělá to, že prohloubí nazírání na lidská práva jako na něco zbytečného, nepotřebného, a tudíž i překročitelného. Jakmile to překročí ombudsman, překročí to další lidé a může to dojít k nedozírným tragédiím. A to už jsme zažili ve 20. století,“ varovala dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…