Lechtivá narážka na Fialu. Babiš rozbořil ranní TV

10.02.2022 8:56

Kabinet Petra Fialy včera schválil návrh státního rozpočtu pro tento rok. Vláda deklaruje, že má vše pevně v rukou, opozice ale kritikou nešetří. Co jí vadí? A jak Fialův tým hodnotí? O tom mluvil expremiér Andrej Babiš (ANO) na CNN Prima News. Podle jeho slov je Fiala „impotentní“ cokoliv řešit. Slovo impotentní má různé významy – nejčastěji označuje muže neschopného pohlavního styku.

Lechtivá narážka na Fialu. Babiš rozbořil ranní TV
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš (ANO) ve vysílání CNN Prima News

Úvodem Babiš odpovídal na to, že Fialova vláda prosadila škrty ve státním rozpočtu – proč se to samé nepodařilo Babišově vládě. „Jsou to škrty. My jsme nechtěli škrtat zdravotnictví. Tam je největší škrt. Čtrnáct miliard pro pojišťovny. To znamená, že ta léčba, kterou my jsme zařídili, hlavně léčba rakoviny, nové léky, cystická fibróza a léky v rámci nových nejmodernějších metod, tak je teď ohrožena, a nejen těch 14 miliard, to zdravotnictví, ale celkově ten resort zdravotnictví přijde o další miliardy. Takže tato vláda bere všem – Ministerstvu dopravy, bere hasičům, a hlavně samozřejmě ona žádné úspory... Ona nešetří. Protože sama si navyšuje náklady na úřadu vlády o 74 milionů korun, tam si nakoupili nyní 118 nových počítačů, navyšují předsednictví o 400 milionů. Proč? Aby nová státní tajemnice jezdila do Washingtonu vysvětlovat předsednictví Evropské unie a podobné záležitosti?“ zeptal se Babiš. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

„Takže těch věcí je strašně moc. Pan Stanjura, který na to nemá ani vzdělání, ani zkušenosti, aby dělal nějaký rozpočet, má vadu v obsluze státního dluhu například. V tom rozpočtu oni podvádějí s obnovitelnými zdroji. To je vlastně ten solární tunel, který nás bude stát 600 miliard,“ dodal Babiš. Moderátorka jej přerušila a zeptala se na škrty ve zdravotnictví. 

„Navýšení zdravotníkům, šest procent, schválila vláda. Tato asociální vláda, kdyby mohla, tak by to zrušila. Ale už to nemohli, protože už ta úhradová vyhláška byla domluvená. Takže samozřejmě tady se škrtají hlavně investice. My jsme měli plán investic, které se postupně realizují. V IKEM například, nebo porodnice v Bohunicích v Brně, porodnice u Apolináře a další investice, které oni teď chtějí škrtnout. Je pravda, že pojišťovny mají rezervy, ale tím, že přijdou o těch 14 miliard, tak těch rezerv bude podstatně méně a tam je ten problém. Pro nás byla prirorita zdravotnictví, nechápu, proč po covidu právě na zdravotnictví tolik chtějí šetřit. Neříkám, že bude léčba hned ohrožena, ale z dlouhodobého hlediska je to špatně, je to špatný signál pro všechny zdravotníky,“ uvedl. 

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí

„Tenhle stav, který zapříčinila tato vláda, toto rozpočtové provizorium, bylo úplně zbytečné. Protože oni ušetřili kolik? Neušetřili. Vyškrtali 34,4 miliardy. Makropredikce v lednu jim padla do klína. 62 miliard dostali navíc. Takže i kdyby nic neudělali a použili náš rozpočet, tak by ten deficit klesl. Slibovali, že nebudou šetřit na lidech. Šetří. Berou investice. Vlastně zastavují investice. Ministerstvo dopravy přijde o 9 miliard. Ministerstvo průmyslu o 6,5 miliardy. Berou sport,“ rozčiloval se Babiš, moderátor jej přerušil dotazy na to, jaké předloží v této otázce pozměňovací návrhy a bude je prosazovat na plénu Sněmovny.

„Předložíme návrhy, aby se nebraly peníze lidem. My jsme navrhli navýšení platů a první, co udělala tahle asociální vláda – vzala lidem peníze. To navýšení – a my jsme ho navyšovali jedině ve výši tehdejší predikce inflace, a to bylo nějakých 3,5 procenta. Tehdy říkal pan premiér Babišova drahota. Já neříkám, že to je Fialova drahota. Ta je teď 8,5 procenta. Já říkám, že tahle vláda je asociální. Těch 62 miliard, které jí spadly do klína, měla použít na odpuštění DPH, energií pro všechny, pro důchodce tu valorizaci, to je zákon, to musí udělat. A mimochodem ti státní pojištěnci, to je také zákon. Tak jsem zvědav, jak to prosadí a samozřejmě i obnovitelné zdroje – změna je taky zákon. Takže je tam plno min v tom rozpočtu a vyškrtali směšných 34 miliard. Budeme chtít ten původní rozpočet a určitě přijdeme s dalšími návrhy,“ dodal Babiš, který dle svých slov nechápe, proč bylo rozpočtové provizorium. Vláda Petra Fialy pak dle jeho slov nepracuje s příjmy. 

Dále Babiš hovořil o zdražování. „Nejsem demagog jako pan premiér, a tak neříkám, že současná drahota je jeho drahota,“ rozhorlil se Babiš nad tím, že v minulosti se říkalo Babišova drahota. „Já říkám, že on je impotentní to řešit!“ zdůraznil Babiš.

„Těžko může pan premiér jednat s ropným kartelem, vyjednat s Putinem nějaký plyn, protože my jsme všechno zprivatizovali díky hlavně ODS, takže nemáme vůbec nic. Nakupovat nemůžeme nic. Emisní povolenky, proti kterým jsem bojoval, ano, může to zkusit, možná bude úspěšný. Ale jediný lék na to je zkrátka pomoci těm lidem. Ta pandemie je jednou za sto let. A kdyby si přečetl pan premiér, pan ministr financí neumí anglicky, Financial Times, tak by zjistil, že toto je mimořádná situace, že to je vlastně, že by se to mělo dělat nějakými dluhopisy na padesát let a teď zaškrtit všechno... Zaškrtili všechno,“ rozzlobil se Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …