Lékař Pucholt: Věřte na mladé lidi. Demonstrace na Letné ukazují, že tu není lhostejnost

26.01.2020 11:22

Lékař a někdejší herec Vladimír Pucholt, jenž je čerstvým držitelem Ceny Vladislava Vančury, v internetové televizi DVTV vzpomínal na minulý režim a na to, jak jeho rodinu vydírali. Odhalil, co si myslí o dnešní společnosti. „Dnes vládne chamtivost, sílu mají peníze,“ říká lékař, jenž vidí naději v mladých lidech. A poukazuje na loňské protivládní demonstrace na Letné, které ukazují, že zde není lhostejnost.

Lékař Pucholt: Věřte na mladé lidi. Demonstrace na Letné ukazují, že tu není lhostejnost
Foto: Screen: ČT
Popisek: Demonstrace na Letenské pláni.

„Každý totalitní režim potřebuje nějakým způsobem vydírat lidi, aby spolupracovali. A vždy vydírají lidi skrze něco, co milují. Jakmile takový režim objeví, co milujete, tak má vchod do vás. Řekne vám třeba: Když nám tohle neřekne, tak já tomu vašemu dítěti vyloupnu oko. To vše jsem viděl a cítil,“ popsal Pucholt, jak fungoval komunistický režim.

Vydírán byl prý i jeho otec. „Můj táta byl advokát, po roce 1948 nastaly monstrprocesy, kdy potřebovali advokáty, aby to vše připravili. Můj táta to ale nedělal a odnesl to, byl z něj nádeník na celý život. Nás nepustili na vyšší vzdělání. Když jsme ale pak dostali rozum, byli jsme mu strašně vděční, že se do tohohle nikdy nezapojil,“ dodal lékař.

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí
To byl jeden z důvodů, proč Pucholt v roce 1967 emigroval, nedlouho poté, co se proslavil v Československu jako herec. V tu dobu tu podle jeho slov režim vypadal tak, že se nikdy nezmění. Obával se, že se ocitne v pozici jako jeho otec, kdy bude „zapotřebí“ a bude nucen „hrát nějaké role a propagovat něco, co bych nechtěl“.

„Nechtěl jsem jim otevřít cestu do svého srdce, kde by mohli vydírat a rozhodně by se jim to podařilo. Já jsem se bál, že bych se do takové situace dostal a nemohl bych se jí ubránit,“ zopakoval Pucholt, který pak emigroval do Velké Británie, kde se později stal lékařem.

S žádným vydíráním se pak za svůj život již nesetkal. „Když máte režim, který ovládá všechno, o všem ví, je těžké z toho uniknout. Ale jednotlivci, jako jsem byl já a moji kolegové, jsme z toho mohli uniknout. Jako lékaři jsme měli jednu velikou výhodu, že k nám lidi chodili a prosili nás o pomoc, jednali s námi jinak,“ řekl Pucholt, s tím, že v té době to byla velmi šťastná pozice.

Je podle něj těžké dnešní mladé generaci vysvětlovat, jaký minulý režim opravdu byl. „Zkušenosti jde opravdu těžko předat, člověk si něco takového musí prožít, aby tomu uvěřil,“ myslí si lékař.

I když je rád za to, co přišlo po sametové revoluci v roce 1989, je podle něj veliká škoda, že se vývoj v takto osvobozených zemích dal nakonec nepříjemným a nesympatickým směrem. „Dnes vládne materialismus a chamtivost. Právě ti lidé, kteří byli u moci, skoupili všechno, dostali majetek. Ta síť tu zůstala stejná. Peníze jsou síla jak u nás, tak na Západě. Jak se k těm penězům ale přišlo, to dnes nikomu nevadí,“ uzavřel lékař Pucholt.

Věří, že se to možná jednou změní, naději vidí v mladých lidech. „Jako v roce 89 i dříve mladí ukázali, co v nich je. Věřte na mladé lidi. I ty dnešní manifestace na Letné ukazují, že tu není lhostejnost. Je v tom naděje nejen našeho národa, ale stejně tak i u ostatních národů,“ poukázal lékař Pucholt v závěru i na protesty v Hongkongu či na dění v Libyi.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…