Levné jídlo? „Už nikdy.“ Důvod, o kterém se nemluví

05.07.2023 12:12

MONITORING Ceny potravin dál Čechům, Moravanům a Slezanům odsávají mince a bankovky z jejich peněženek a nový lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný přislíbil, že udělá všechno pro to, aby ceny potravin poklesly. Jenže předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha varuje, že ceny na úroveň z doby před ruským vpádem na Ukrajinu nepoklesnou už nikdy. Prý i kvůli ekologické politice EU. Levné jídlo tedy čekat nemáme.

Levné jídlo? „Už nikdy.“ Důvod, o kterém se nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se meziroční inflace pohybuje na úrovni 11,1 procenta. Je tedy zřejmé. Že růst cen zpomaluje, protože ještě před pár týdny inflace činila 16 procent. A byla tedy daleko od inflačního cíle České národní banky, tedy od 2 procent.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha v rozhovoru pro server Finanční a ekonomické informace.cz varoval, že se ceny na úroveň před stávající krizí nevrátí, ani až inflace poklesne k oněm 2 procentům. Už kvůli tomu, že zemědělci nakupují hnojiva rok či půl roku dopředu, tedy v době, kdy byla hnojiva a nejen hnojiva opravdu velmi drahá. Stejně tak bylo drahé i obilí, ale potravináři ho v oné době nakupovali do zásoby v obavě, že v budoucnu bude obilí nedostatek. Teď z tohoto drahého obilí vyrábějí své produkty, což se odráží na jejich ceně, i když mezitím na trhu už ceny poklesly.

Ceny potravin podle Pýchy neklesnou i kvůli tomu, jak se Evropa staví k ochraně životního prostředí.

„Vstupuje do toho ještě jeden aspekt, o kterém se tady nehovoří. A to jsou environmentální požadavky Evropské unie, ať je to tzv. Green Deal či strategie pro biodiverzitu. A mohl bych jmenovat další řadu legislativy a strategií, které navazují na tzv. Zelenou dohodu v sektoru zemědělství a potravinářství, jako jsou obaly nebo emisní povolenky. Je toho strašně moc a to všechno prodražuje výrobu. A je nutné si říct, že to, co Evropa dělá ve vztahu k ochraně životního prostředí, se musí v konečném důsledku promítnout jak u cen zemědělců či potravinářů, tak částečně skrz logistiku a skladování i u obchodníků. Největší problém s tím mají zemědělci, protože jezdí s technikou po polích, jsou tady emisní povolenky pro některé potravinářské sektory, jako je třeba cukrovka a podobně, takže nás tam čeká velké omezení. A jsou tam povinnosti vyplývající z nové společné zemědělské politiky, kde naše vláda velmi výrazně zpřísnila i některá kritéria nad rámec společné zemědělské politiky, jako jsou například vyčleňování půdy mimo produkci, zmenšování polí, a tak dále, které se musí do ekonomiky logicky promítnout,“ vysvětloval Pýcha.

Naproti tomu nový lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný přislíbil, že vyvine maximální tlak na to, aby ceny potravin poklesly, byť hned při vstupu do úřadu varoval, že jeho možnosti, jak ceny potravin ovlivnit, jsou jen omezené a nástroje k tomu jen nepřímé.

„Ministerstvo zemědělství není ministerstvo cenotvorby. Na druhé straně mohu uplatňovat svůj neformální vliv, což budu dělat. Chci také využívat všechny kontrolní nástroje, které máme, ať už to je Česká obchodní inspekce nebo Státní veterinární správa a další. Pokud konsolidační balíček vstoupí od ledna v platnost, klesne DPH na potraviny o tři procentní body z 15 na 12 procent. Jako lidovci jsme velmi usilovali o to, abychom občany jen nezatěžovali, ale také jim pomohli. Zaregistroval jsem vyjádření šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy, který řekl, že ona tři procenta se musejí projevit na cenách potravin. Beru ho za slovo. V únoru si to jako ministerstvo zkontrolujeme, a pokud ceny neklesnou, budu se pana Prouzy ptát, proč jeho slib neplatí,“ pravil v rozhovoru pro server E15.cz ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Marek Výborný přislíbil, že vyvine maximální tlak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 05.07.2023 13:11:38
Ovšem ten tlak se projeví leda tak v jeho trenclích a tak bude vědět, že je má navlékat "hnědým dozadu"- To "přislíbil" je o ničem, taky jsem v mládí holkám přislíbil :-) že budu dávat pozor :-) a jen to že jsme měli kliku bylo že nám to myslím vyšlo. Od tohohle černoprdelníka je to asi něco, čemu by se dalo říkat "opovážlivé spoléhání se na milost boží" když takové kecy trousí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…