Leyenová se pustila do oslav: Británie s EU mají pobrexitovou dohodu

24.12.2020 17:36

Velká Británie se na Štědrý den dohodla s Evropskou unií na společných vztazích, které budou platit po konci přechodného období po brexitu. „Vše, co bylo Britům slíbeno během referenda v roce 2016 a v loňských parlamentních volbách, je touto dohodou splněno,“ tvrdí úřad britského premiéra Borise Johnsona. „Převzali jsme zpět kontrolu nad svými penězi, hranicemi, zákony, obchodem a vodami, ve kterých lovíme ryby,“ pochválil dále dohodu britský ministerský předseda.

Leyenová se pustila do oslav: Británie s EU mají pobrexitovou dohodu
Foto: Repro Twitter @BorisJohnson
Popisek: Britský premiér Boris Johnson oslavuje brexitovou dohodu

Anketa

Je kruté, že v ČR na Vánoce umírá tolik kaprů?

hlasovalo: 7777 lidí
Evropská unie a Spojené království se o konečné podobě dohody budoucích společných vztahů po brexitu a jeho přechodného období, které končí s příchodem nového roku, dohodly během štědrovečerního odpoledne.

„Dohoda je hotová,“ oznámil kolem šestnácté hodiny středoevropského času Boris Johnson.

Následně na tiskové konferenci vyzdvihl, že dohoda znamená „novou stabilitu“.  „Budeme stále vaši přátelé, spojenci a podporovatelé,“ vzkázal zemím Evropské unie. Zdůraznil též, že Spojené království nadále zůstane zemí, která je úzce propojena s Evropou a zeměmi na kontinentu i bez platnosti práva a dohod EU. „Tato země zůstane kulturně, strategicky a geologicky spjata s Evropou,“ ujistil.

Během tiskové konference Johnson rovněž pochvaloval, že s „evropskými přáteli“ bude pokračovat obchod a bude se nadále i přes rozvázání některých svazků s EU navyšovat. Zároveň zmínil, že budou chráněna pracovní místa v jeho zemi a že od vstupu do Evropské unie roku 1973 bude Spojené království opět „nezávislá země“ v rámci ochrany svých teritoriálních vod a rybolovu.

„Převzali jsme zpět kontrolu nad svými penězi, hranicemi, zákony, obchodem a vodami, ve kterých lovíme ryby,“ dodává premiér. Právě volný rybolov byl jednou z hlavních podmínek Británie.

Šéfka Evropské komise von der Leyenová si vydechla, že EU „konečně může nechat brexit za sebou“. Opět nechybělo ani její tradiční prohlášení, že i tentokrát „EU ukázala svou sílu a jednotu“.

„Nyní máme spravedlivou a vyváženou dohodu s Velkou Británií. Chrání naše zájmy EU, zajišťuje spravedlivou soutěž a zajišťuje předvídatelnost pro naše rybářské komunity,“ myslí si Leyenová o dohodě. Na tiskové konferenci o tom informovala taktéž v němčině.

Dohodu se nedařilo dlouho přijmout a hrozilo, že po konci přechodného období, které končí 31. prosince, jež znamená konec unijního práva v rámci společných vztahů, nebude platit žádné společné ustanovení a v mnoha odvětvích tak nastane takzvaný „tvrdý brexit“. V poslední době největší neshody panovaly okolo rybolovných práv i okolo pravidel hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…