Lidé by už měli vědět, kde volit prezidenta

28.12.2017 6:18

Lidé by už měli po dnešku z obecních vývěsek vědět, kde budou moci v lednu volit budoucího prezidenta republiky. Starostové mají poslední termín na to, aby zveřejnili adresy volebních místností. Kdo bude chtít hlasovat mimo domovskou obec, může si už vyzvednout voličský průkaz.

Lidé by už měli vědět, kde volit prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

O průkaz si mohou požádat ti, kteří budou o druhém lednovém víkendu na dovolené nebo vyrazí hory. S průkazem bude možné hlasovat v kterékoli ze zhruba 15.000 volebních místností v ČR i v zahraničí. O průkaz pro první volební kolo lze požádat na radnici či obecním úřadu písemně do 5. ledna, osobně nejpozději do 10. ledna.

Voličský průkaz opravňuje k účasti na hlasování v kterékoli české volební místnosti. Volič průkaz odevzdává volební komisi, což zabrání možnosti dvojího hlasování. Lidé starší 18 let jsou totiž vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště. Do těchto seznamů se týden před volbami dostanou i ti, kteří jsou v příslušném městě v nemocnici, sanatoriu či domově důchodců, případně ve věznici. Zkontrolovat své zapsání do voličského seznamu by si měli ti, kdo se během léta přestěhovali.

O voličský průkaz mohou požádat také Češi žijící v zahraničí, kteří ve volebních dnech nebudou v dosahu svého zastupitelského úřadu, ale vrátí se třeba do Česka. Tito Češi o průkaz požádají na českém velvyslanectví v zemi svého bydliště, pokud jsou tímto úřadem vedeni v takzvaném zvláštním seznamu voličů.

Adresy volebních místností se většinou nemění, bývají obvykle ve školách, na obecních úřadech a v dalších veřejných prostorách, kde lidé v říjnu volili poslance. Například v Bělé na Havlíčkobrodsku ale léta hlasovali v objektu autobusové čekárny, v Nové Olešce na Děčínsku zase chodili volit do obývacího pokoje jednoho z místních domů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…