Lidi můžou za covid, přesvědčil je Babiš. Vláda ne. Vyšlo v průzkumu

22.11.2020 18:03

Vyšel průzkum agentury Median. Ta zkoumala, kdo podle Čechů může za současnou koronakrizi a kdy asi tak skončí. Viníkem podle všeho není současný premiér Andrej Babiš, ale někdo docela jiný. Jste to dokonce možná vy. A kdy krize skončí? Někteří říkají, že třeba také nikdy. O výsledcích informovaly Seznam zprávy.

Lidi můžou za covid, přesvědčil je Babiš. Vláda ne. Vyšlo v průzkumu
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš s rouškou

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí

Co tedy výsledky průzkumu agentury Median říkají? Podle nich velká část respondentů nevěří tomu, že současný povyk kolem koronaviru jen tak skončí. Za současnou koronavirovou situaci v Česku mohou podle názorů odpovídajících nejvíc nezodpovědní lidé. Odpovědělo tak 29 % respondentů. Naopak pouze podle jedenácti procent dotazovaných je viníkem premiér Andrej Babiš, který se stal terčem kritiky zejména proto, že stále horšící se situaci na přelomu srpna a září zlehčoval.

Podle 16 % za to může vláda jako celek. 6 % odpovídajících uvedlo, že zodpovědnost za situaci nesou média. 8 % si myslí, že za ni mohou vlivy ze zahraničí. 23 % občanů se dle agentury Median zase domnívá, že za situaci nikdo vlastně nemůže, protože se jí nedalo zabránit.

Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha z průzkumu vyplývá, že lidé slyší na Babišova slova. Současný premiér totiž několikrát mluvil o tom, že právě část občanů, která opatření vlády nedodržuje, může za nárůst počtu nakažených.„Na výsledku této otázky mě zaujalo především to, že nám vyšlo téměř přes kopírák to, co vláda a pan premiér říká. Tedy že za to mohou neukáznění lidé,“ řekl ředitel Medianu.

„Populace je rozdělena zhruba půl na půl. Myslel jsem si, že procento těch lidí, kteří řeknou, že za to může vláda, by mohlo být větší. Překvapilo mě, že lidé vstřebali to, že si za to mohou sami,“ doplnil. Názor, že hlavním viníkem je skupina nezodpovědných spoluobčanů, zastávají podle informací Medianu hlavně starší lidé nebo ti, kteří volí Babišovo hnutí ANO nebo SPD.

Z ankety také vyplynulo, že velká část dotazovaných nevěří tomu, že pandemie koronaviru skončí brzy. Asi čtvrtina lidí si myslí, že krize bude probíhat celý příští rok. Jedenáct procent dotazovaných uvedlo, že neskončí nikdy. Deset procent pak řeklo, že pandemie bude na několik let. Sedm procent uvedlo, že celá věc opadne do letošních Vánoc. Čtyřicet procent zase věří, že krize skončí do jara roku 2021.

„Byl jsem překvapený. U nás se šíří obecně pozitivismus, že to máme do konce letošního roku za sebou. Ale ti lidé to takto nevnímají,“ řekl Čech. „Projevuje se také faktor zklamání, že to po první vlně neskončilo. Přišla druhá vlna, která je možná razantnější. A lidé nevidí, čím by mohla tato krize skončit,“ dodal. Rozdělení byli respondenti také v otázce, jestli byl měl Andrej Babiš odstoupit. Zhruba polovina lidí uvedla, že by měl jako premiér pokračovat. 42 % lidí naopak uvedlo, že by měl skončit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…