Lov na Okamuru. Slonková narazila na jeho podporovatele Hrdličku a po jeho slovech by měl hodně zpozornět Babiš

28.03.2018 16:35

Podnikatel a lobbista Tomáš Hrdlička v rozhovoru pro server Seznam Zprávy popsal, jak v roce 2010 potopil tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, když pomohl do sedla Věcem veřejným a lidem kolem Miloše Zemana a jeho SPOZ. Vysvětlil také, proč je spojen s SPD. Rozhodl se pomoct Tomio Okamurovi, aby oslabil Andreje Babiše.

Lov na Okamuru. Slonková narazila na jeho podporovatele Hrdličku a po jeho slovech by měl hodně zpozornět Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura a Petr Fiala

Reportéři serveru Seznam Zprávy Sabina Slonková a Jiří Kubík si posvítili na fungování hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Nejprve se podívali na financování hnutí a zjistili, že členové hnutí byli údajně nuceni si kupovat předměty se stranickým logem a dál je prodávat lidem. Zisk z prodeje předmětů měl končit i v kapsách poslance SPD Lubomíra Volného.

Teď se Slonková a Kubík podívali také na lobbisty stojící za hnutím Tomia Okamury. A narazili na dlouholetého komunálního politika ODS Tomáše Hrdličku, který později podporoval např. Věci veřejné. V prezidentské kampani nabízel Hrdlička Miloši Zemanovi pomocnou ruku v boji proti Jiřímu Drahošovu. Co vedlo Hrdličku k tomu, že se přiklonil k SPD?

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Ta politika je nejenom o práci. Co si budeme říkat. U některých lidí je hnacím motorem,“ poznamenal Hrdlička na úvod s tím, že i u něj hrála touha po moci určitou roli, když se rozhodoval, zda vstoupí do politiky. „Mě na tom bavila vždycky ta hra,“ uvedl Hrdička.

K určitému zlomu došlo v roce 2006, kdy Hrdlička začal spolupracovat s Věcmi veřejnými (VV). „Celý příběh začal paradoxně v roce 2006, paradoxně v době toho mého nespravedlivého stíhání, kdy o mně Jiří Paroubek mluvil jako o reprezentantovi pražského kriminálního podsvětí. Ostatně to dokazoval na tom mém stíhání,“ uvedl Hrdlička. V té době začal spolupracovat s VV, ale současně se poznal s Miroslavem Šloufem a začal dělat kampaň v Praze Zemanovu SPOZ. Tohle všechno dělal v době, kdy byl členem ODS. Jeho cílem bylo zabránit Paroubkovu vítězství v roce 2010, což se zdařilo. Paroubek tehdy věřil ve své velké vítězství, ale místo toho se dočkal velkého zklamání a odešel z ČSSD. Hlasy mu odčerpaly jak Věci veřejné, tak SPOZ Miroslava Šloufa a Miloše Zemana.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Dnes se politická situace změnila. Změnily se totiž nálady veřejnosti. Není to tak dávno, co by lidé na Zlínsku nezvolili senátorem „japonského kluka z Prahy“ Tomia Okamuru. Stejně tak by v polovině 90. let minulého století málokdo čekal, že se spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti stane premiérem této země. Že především chudší voliči, dříve naklonění levici, jednoho dne zvolí za premiéra druhého nejbohatšího Čecha. Ale stalo se.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie podporuje proto, aby oslabil vliv Andreje Babiše. „Jediné, co mě váže s SPD, je můj dlouholetý vztah s Radimem Fialou. To byl ten důvod, proč mě vyloučili z ODS. Protože ty věci vnímám v daleko širším přesahu, tak si myslím, že pro budoucnost České republiky je menším ohrožením to, když Tomio Okamura dostane necelých 11 procent, než kdyby Andrej Babiš (ANO) dostal 35 procent,“ nastínil své vidění politické situace v Česku.

V tuhle chvíli se SPD politicky daří, ale bůhví, jak to bude za rok, za dva nebo za tři. Okamurova popularita možná opadne, ale to prý Hrdličkovi nebude moc vadit. Svůj cíl totiž naplnil – oslabil Andreje Babiše.

Slonková s Kubíkem se rozhodli vyzpovídat také Tomia Okamuru, ale ten o rozhovor nestál. Právníci SPD prý řeší zprávy šířené Slonkovou s Kubíkem a považují některé za ne zcela pravdivé. Advokáti tyto reportáže zkoumají a Okamura jim nechce zasahovat do práce. „Já musím na jednání do Sněmovny a Seznam Zprávy mě fakt nezajímají,“ uzavřel Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…