Maďarský velvyslanec vs. Deník N. „Zaujatá obvinění! Odmítáme!“ Už se do toho zamíchala Pekarová

22.10.2022 13:00

Maďarský velvyslanec v Praze András Baranyi se ostře ohradil proti rozhovoru, který novináři z Deníku N vedli s premiérem Petrem Fialou (ODS). Velvyslanec označil otázky novinářů za manipulativní a obvinil je, že podkopávají jednotu středoevropského regionu. Šéfredaktor Deníku N na velvyslancovu kritiku veřejně odpověděl. Ozvala se i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Nahlédněte.

Maďarský velvyslanec vs. Deník N. „Zaujatá obvinění! Odmítáme!“ Už se do toho zamíchala Pekarová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí
Premiér Petr Fiala před pár dny poskytl rozhovor Deníku N, ve kterém konstatoval, že Maďarsko má vůči Rusku jinou politiku než ostatní členské státy EU.

„Maďarsko má vůči Moskvě jinou politiku než ostatní členské země. Každý to ví a vidí. Vy vidíte politiku české vlády, a to je jasná odpověď. Nelíbí se mi nadbíhání Rusku, na druhou stranu jsme předsednická země a to vyžaduje určitou zdrženlivost, protože musíme moderovat některé druhy konfliktů. A abychom to mohli dělat efektivně, nečekejte ode mě silná prohlášení. Naše jednota je nejsilnější zbraní ve válce, kterou proti nám všem vede Vladimir Putin. Maďarská politika vůči Moskvě se nevyplácí, čelí tam obrovskému nárůstu cen, obrovské inflaci, která je skokově vyšší než v České republice. Není to politika, která by mohla vést k tomu, aby ji jiné země následovaly. Není nijak výhodná. Všechna rozhodnutí ohledně tlaku na Rusko nakonec podpořili i Maďaři,“ pravil předseda vlády Petr Fiala v rozhovoru pro Deník N.

Odpovídal tak na otázku: „Vám nevadí, že představitel maďarské vlády jede hned po jednání do Moskvy, kde vše vypráví?“

Proti těmto a podobným tvrzením se v Deníku N ohradil velvyslanec Maďarska v Praze András Baranyi, jenž považoval otázky Deníku N za útočné proti Maďarsku a zkreslující.

„Zaujatá obvinění skrytá v otázkách měla za cíl ovlivnit nejen respondenta, ale i čtenáře a podkopat tak jednotu středoevropských zemí v době, kdy v sousedství regionu zuří válka,“ stojí v dopise zaslaném maďarským velvyslancem Deníku N. „Pro maďarskou vládu je nejdůležitější bezpečnost zásobování energiemi pro zemi a maďarský lid,“ stálo dále v prohlášení.

Šéfredaktor Deníku N Pavel Tomášek Jeho Excelenci odpověděl. Ujistil ho, že o Maďarsku on i jeho kolegové informovali, informují a budou informovat s maximální možnou objektivitou.

Vážený pane velvyslanče, chtěl bych Vás ujistit, že o dění v Maďarsku budeme poskytovat objektivní informace stejně, jako jsme to činili po celou dobu existence Deníku N. Není důvod na tom cokoliv měnit, bez ohledu na to, zda je s tím maďarská vláda spokojená, či nikoliv,“ uvedl šéfredaktor doslova.

Slova o tom, že novináři svými otázkami podkopávali jednotu středoevropského regionu, považuje Tomášek za bezprecedentní útok na své kolegy, na který bylo třeba zareagovat.

„Váš dopis a obvinění považujeme za bezprecedentní nátlak na nezávislé médium ze strany vlády země, které v tuto chvíli náleží 85. místo v žebříčku svobody médií Reportérů bez hranic. Takový nátlak kategoricky odmítáme,“ pokračoval s tím, že krok velvyslanectví považoval za natolik závažný, že se rozhodl reagovat veřejně.

Na stranu šéfredaktora Deníku N se postavila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„V Maďarsku mají mnozí evidentně pokřivenou představu o fungování médií. Opravdoví (tedy nezávislí) novináři tu nejsou od toho, aby se ptali, co si maďarský velvyslanec přeje, ale aby pokládali otázky, jakkoli jsou tvrdé, či nepříjemné. Tím se liší demokracie od autoritářství,“ napsala Pekarová Adamová na twitteru.

Markéta Pekarová promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …