Mají Havlovu červenou lavičku, tohle ale „podělali“. Podívejte, jak dopadl pomník pilotu Fajtlovi. A starosta mezitím...

09.08.2019 9:52

Slavný bojový pilot František Fajtl se narodil ještě za časů Rakouska-Uherska a zemřel v době, kdy byl prezidentem České republiky Václav Klaus. Zažil tedy celou éru naší moderní státnosti. Na komunisty vždy hleděl jako na zločince, protože ho zavřeli bez soudu, a měl za to, že lhali, kudy chodili. Není však jisté, jak by hodnotil časy po své smrti. Stačí se podívat, jak tragicky dopadl jeho pomník na Praze 6.

Mají Havlovu červenou lavičku, tohle ale „podělali“. Podívejte, jak dopadl pomník pilotu Fajtlovi. A starosta mezitím...
Foto: TOP 09
Popisek: Poslanec Ondřej Kolář

František Fajtl patřil k nejslavnějším a nejznámějším československým letcům ve Velké Británii a Sovětském svazu za druhé světové války. Poté, co v Československu uchvátili moc komunisté, odměnili se Fajtlovi za jeho službu vlasti tím, že ho vyhodili z armády a bez soudu ho uvěznili. Uznání za svou bojovou činnost se dočkal až po pádu komunistického režimu, po roce 1989. O komunistech říkával, že každé jejich slovo byla lež a každý jejich čin byl zločin.

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí

Hnutí První republika však tvrdí, že se k Fajtlovi, respektive k jeho památce příliš dobře nechová ani současný režim.

Fajtl opustil tento svět v roce 2006 a v roce 2017 mu Praha 6 vystavěla specifický pomník z trávy. Různé odstíny trávy tvořily siluetu letounu Spitfire. Členové hnutí První republika tvrdí, že realizace tohoto pomníku stála téměř 900 tisíc korun, a dnes je v tragickém stavu. Podle hnutí je to ostuda, za kterou nese odpovědnost vedení Prahy 6. V současnosti je zde starostou Ondřej Kolář z TOP 09.

Hnutí připomíná, že vedle pomníku pro Františka Fajtla Praha 6 zaplatila 850 tisíc korun za Lavičku Václava Havla, pověstné červené prkno ležící na sudu.

„898 934 korun, ano, tolik stála realizace „pomníku“ pro našeho válečného hrdinu FRANTIŠKA FAJTLA. Teď je otázkou, co je větší ostuda, zda cena onoho díla, anebo to, jak po dvou letech ono dílo vypadá, nebo spíše už nevypadá. Šlo o siluetu letounu Spitfire, kterou vytvářejí různě barevné traviny. Jinak ano, je to ta samá PRAHA 6, která zaplatila za nechvalně známou červenou lavičku Václava Havla 850 000 korun („prkno na sudu od piva“). Prahu 6 od roku 2014 vede TOP 09, jde tedy v obou případech o jejich práci. Toto přeci není to, co chceme, nebo ano?“ táží se členové hnutí.

Pod příspěvkem hnutí se rozběhla diskuse, kde mimo jiné zaznělo, že se „jednomu chce zvracet“. Lidé si také položili otázku, který z radních si skrze pomník asi mohl přijít na pěkné peníze.

V souvislosti s travnatým pomníkem není bez zajímavosti, že Kolář chystá úplně novou koncepci sekání trávy. Prahu 6 by rád zbavil plevelů.

„Pro ty, kdo se neustále diví, že sekáme i suchou trávu – aktuální počasí svědčí hlavně plevelu, ten je totiž mnohem odolnější a teplomilnější než běžné travní stéblo. Teď navíc většina plevele odkvetla a jeho semena se společně s prachem rychle šíří větrem. Nesekání tedy automaticky neznamená zelené plochy, tráva v suchu uschne tak jako tak. Znamená ale masivní zaplevelení, takže jediným řešením bude revitalizace a založení nového trávníku. Jestli teda v Praze nechceme všude plantáže bodláků a řepky. Psal jsem o tom sice už o víkendu, ale opakování je matka moudrosti. Chystáme navíc úplně novou koncepci sekání, kterou představím po prázdninách – pracovní název je zatím ‚Sekání s rozumem‘,“ vysvětlil Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…