Mám rakovinu, oznámil Biden. O den později se přidal covid

21.07.2022 18:48

Americký prezident Joe Biden ve středu během projevu o globálním oteplování v Massachusetts prohlásil, že má rakovinu. Že trpí touto vážnou nemocí, dal do souvislosti s emisemi z ropných rafinerií v blízkosti svého domu z dětství v Claymontu v Delaware. O den později pak Bílý dům oznámil, že byl pozitivně testován na koronavirus, trápí ho kašel a únava.

Mám rakovinu, oznámil Biden. O den později se přidal covid
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9636 lidí
Že trpí rakovinou, Biden oznámil během svého projevu o exekutivních opatřeních k řešení „klimatické krize“.

Nejdříve americký prezident začal popisovat zdravotní dopady emisí z ropných rafinerií v blízkosti svého domu z dětství v Claymontu. Vážné oznámení o svém zdravotním stavu přitom prozradil jen tak mezi řečí. „Museli jste používat stěrače, abyste doslova odstranili ropnou skvrnu z okna. To je důvod, proč mám já a zatraceně mnoho dalších lidí, se kterými jsem vyrůstal, rakovinu,“ řekl americký prezident a poukázal, že Delaware měl nejvyšší výskyt rakoviny v zemi.

Po těchto slovech devětasedmdesátiletého Bidena, jenž je nejstarším prezidentem v historii USA, se začalo hojně spekulovat, jestli prezident prozradil mezi řečí skutečně to, že trpí velmi vážnou chorobou, anebo se opět při své projevu zamotal, jak je u něj při podobných proslovech vcelku běžné.

Bidenovy potíže při veřejných vystoupeních vycházejí najevo již nějakou dobu a nedávno například vzbudil rozruch lísteček od jeho spolupracovníků, kde mu radí, aby „pozdravil“, „sedl si“ či „poděkoval“. Papír s těmito instrukcemi unikl na veřejnost, jelikož jej prezident USA zapomněl obrátit a držel jej tak směrem ke kamerám.

Spekulace se následně snažil mírnit šéfredaktor deníku Washington Post Glenn Kessler. „Podívejte se na Bidenovu lékařskou zprávu. Než se stal prezidentem, nechal si odstranit nemelanomovou rakovinu kůže,“ poukazoval.

Jak mu ale následně mnozí oponovali, Biden hovořil o své rakovině v přítomném čase a prohlásil, že rakovinu „má“, nikoliv že ji „měl“.

Vše následně na pravou míru uvedl zpravodaj Fox News John Roberts. S odkazem na Bílý dům vyjasnil, že mělo být prostřednictvím administrativy prezidenta upřesněno, že Biden podstoupil odstranění několika nemelanomových kožních nádorů. „Ale zůstává ‚zdravým‘ 79letým mužem,“ uvedl s odkazem na Bílý dům.

Biden mezitím uvedl, že jeho vzkaz ke klimatu byl „jasný a zřetelný“. „Jelikož Kongres v souvislosti s klimatickou nouzí nejedná, budu jednat já,“ dal najevo.

Podle Bidena by tak měla jeho administrativa v nadcházejících týdnech začít oznamovat exekutivní opatření k boji proti „mimořádné situaci“, kterou klimatická krize je.

Server The New York Post poznamenává, že přestože Biden dává své onemocnění za vinu rafineriím, podle zprávy jeho lékaře Kevina O’Connora je na vině v případě jeho rakoviny kůže spíše dlouhý pobyt na slunku nežli expozice fosilního průmyslu.

„Je dobře známo, že prezident Biden trávil v mládí hodně času na slunci,“ mínil O’Connor o Bidenovi, který v mládí dělal také plavčíka u bazénu a byl tak dlouhé chvíle na slunci.

Ve čtvrtek pak úřad amerického prezidenta vydal zprávu o tom, že byl Biden pozitivně testován na koronavirus, informovaly o tom Novinky. Americký prezident je podle informací Bílého domu plně očkován. V září loňského roku a letos v březnu obdržel posilovací dávky.

Podle agentury Reuters má Biden velmi mírné příznaky, konkrétně ho trápí suchý kašel a únava. Začal užívat lék paxlovid a bude nyní pracovat v izolaci do té doby, než bude mít negativní test.

Prezidentův lékař Kevin O'Connor řekl, že očekává jeho rychlé uzdravení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…