Manželství pro stejnopohlavní páry vetuji, avizoval Zeman. „Nerelevantní,“ odsekla Pekarová

07.06.2022 22:15

Kontroverzní zákon, umožňující uzavírat manželství lidem stejného pohlaví, doputoval do Poslanecké sněmovny. Prezident Miloš Zeman by takovou předlohu dle svých slov vetoval. Podle něj i slovo manželství demonstruje svazek mezi mužem a ženou. Podle předsedkyně Sněmovny a spolupředkladatelky příslušné novely Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) „je názor stávajícího prezidenta už poměrně nerelevantní“.

Manželství pro stejnopohlavní páry vetuji, avizoval Zeman. „Nerelevantní,“ odsekla Pekarová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

„Chtěl bych oznámit, že pokud takový zákon opravdu dostanu na stůl, budu ho vetovat,“ okomentoval Zeman novelu a dodal, že stejnopohlavním párům podle něj náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. „Ale rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ vyjádřil se podle ČTK k návrhu novely občanského zákoníku, která dnes dorazila do Sněmovny. Zdůraznil, že i samotné slovo rodina je odvozeno od slova „rodit“. „Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo,“ podotkl a ironicky dodal, že i když se mluví o 90 pohlavích, on sám se dopočítal jen dvou, a to i přes pečlivé matematické postupy.

Návrh novely ve Sněmovně podepsali – po jednom – poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. Podpisy k aktuální novele podle očekávání nepřipojil nikdo z frakcí KDU-ČSL a SPD.

„Vzhledem k délce legislativního procesu je názor stávajícího prezidenta už poměrně nerelevantní, protože v čase zbývajícím z jeho mandátu tento zákon Parlament vysoce pravděpodobně projednat nestihne," napsala ČTK Pekarová Adamová v reakci na prezidenta. Podobnou rétoriku razil i další ze spolupředkladatelů Josef Bernard (STAN). „Nejsou důležití staří lidé, ale jsou důležití noví. To je všechno, co k tomu mohu říci. Pan Zeman je minulost a my snad budeme volit nějakou budoucnost,“ řekl. Zemanovi končí druhý prezidentský mandát totiž v březnu příštího roku. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) řekl, že si myslí, že i přes názorové rozdíly věří, že zákon bude prospěšný a povede k zrovnoprávnění osob stejného pohlaví.

Manželé stejného pohlaví by měli podle této předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…