Máte být akční a rozhodovat od rána do večera... Babiš začal cupovat Fialu. Veřejně

07.03.2022 18:35 | Ze sítí

Expremiér Andrej Babiš (ANO) přišel s dalším dílem pořadu Čau lidi. Věnoval se zejména válce na Ukrajině. „Agresivní, chladnokrevná, nevyprovokovaná válka, agrese Ruska na svrchovaný stát Ukrajinu, která je 30 let členem OSN. Umírají bezbranní lidé, ženy, děti, absolutní katastrofa,“ řekl mimo jiné Babiš.

Máte být akční a rozhodovat od rána do večera... Babiš začal cupovat Fialu. Veřejně
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

„Všichni doufáme, že světoví politici nakonec přece jen přesvědčí Putina, aby tuto bezdůvodnou agresi zastavil. Naše hnutí ANO v záležitosti ruské agrese na Ukrajinu táhne za jeden provaz. Podporujeme vojenskou pomoc ukrajinské vládě, podporujeme pomoc uprchlíkům a podporujeme posílení východního křídla NATO. A samozřejmě v rámci opozice se snažíme pomáhat. Jako vy všichni. Zapojili jsme se velice aktivně do humanitární pomoci,“ sdělil úvodem Babiš. 

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
„Mluvil jsem s ukrajinskými uprchlíky a byl jsem fascinován, jak jsou odhodlaní bránit svoji vlast,“ sdílel svůj zážitek Babiš. „Na hranici jsme například viděli paní, která byla na hranici se svou neslyšící dcerou, kterou chce dát rodině v Českých Budějovicích a sama se chce vrátit a přímo bojovat. Neuvěřitelné odhodlání, neuvěřitelná podpora a byl jsem z toho absolutně fascinován. A byl to velký zážitek. Tito lidé si zaslouží náš obrovský respekt a úctu,“ dodal Babiš.

Vyloučil, že by přicházeli ilegální migranti. „Jsou to studenti z Afriky, kteří studují v Kyjevě a kteří také směřují do Evropy. Jsou tam různé spekulace, proč mají přednost a proč ukrajinské matky musí čekat s dětmi, ale to je spíš otázka na ukrajinské celníky, proč to tak funguje,“ zmínil Babiš a hovořil i o záchraně volyňských Čechů.

Následně si vzal na paškál kabinet Petra Fialy (ODS) a zároveň také přišel s požadavky babišovců. “Žádáme vládu, aby odpustila poplatky za obnovitelné zdroje, to dědictví toho solárního tunelu. Sedm miliard platí občané, 12 miliard platí zaměstnavatelé. Žádáme vládu, aby tyto poplatky odpustila. Dále žádáme vládu, aby odpustila DPH na elektřinu, plyn a teplo. Od ledna do června 2022. Je to řádově 12 miliard. Dále vás žádáme, abyste odpustili lidem a snížili DPH na vodné a stočné na nulu. Není to až taková položka, můžou to být necelé dvě miliardy, které by rozpočet zvládl. Bohužel vláda je neakční, zatím jenom vysílá signály a zvažuje. Místo toho, aby okamžitě jednala, a aby přijala opatření, která pomohou českým občanům. My jsme byli zvoleni proto, abychom pomáhali a starali se o české občany. A naše vláda byla první, která odpustila DPH minulý rok. A následovaly další vlády. Polsko snížilo DPH na základní potraviny na nulu, plyn také nulu, elektřina pět procent," začal Babiš jmenovat i další státy.

„Bohužel vláda neslyší a stále opakuje nepravdu, že veřejné rozpočty nejsou v dobrém stavu. Jsou v dobrém stavu, máme šesté nejlepší veřejné rozpočty v Evropě,“ dodal Babiš. 

„Znovu opakuji, že je potřeba, aby státní hmotné rezervy začaly nakupovat plyn. Zásobníky v České republice jsou naplněny plynem jenom na 16 až 17 procent. Vláda by měla okamžitě prostřednictvím státních hmotných rezerv začít nakupovat plyn,“ míní Babiš. Žádá vládu i o prodloužení těžby uhlí v OKD a zejména apeluje na vládu, aby myslela na občany, aby se nepropadli do energetické chudoby.

„Vláda by také měla zastropovat ceny pohonných hmot. Klidně může zastropovat na 35 korunách. A stále ČEPRO bude na nule, když se odpustí DPH, to znamená odpustit DPH distributorům, zastropovat cenu nafty a benzínu na 35 korunách, tohle by měla vláda okamžitě udělat,“ radí Babiš. 

Závěrem pak apeloval na to, aby vláda začala měnit rozpočet. „Dáváme návrhy, víme, nemáte zkušenosti, je to složité, pětikoalice... Nikdo to pořádně neřídí, ale vysílat signály a o něčem přemýšlet, když máte být akční a rozhodovat a stále od rána do večera, tak si myslím, že byste měli zásadně změnit svůj přístup k našim lidem,“ zmínil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…