Migrace. Německá společnost připomíná Papinův hrnec. A politici pod ním přitápějí, varuje komentátor

02.08.2019 10:00

Téměř čtyři pětiny Němců si myslí, že na veřejnosti nemohou mluvit svobodně a vyjadřovat se o zásadních věcech. K problémům s migranty tamní lidé navíc řeší, jak reagovat na útok Eritrejce, který v pondělí na nádraží ve Frankfurtu hodil pod vlak matku s dítětem. Editor deníku Mladá fronta Dnes Ladislav Henek však ve svém pátečním komentáři upozorňuje, že ať už politici vymyslí cokoli, reakce nebude adekvátní. „Společnost i díky migraci připomíná Papinův hrnec, pod kterým politici přitápějí a současně utahují pokličku,“ glosuje Henek současnou situaci v Německu.

Migrace. Německá společnost připomíná Papinův hrnec. A politici pod ním přitápějí, varuje komentátor
Foto: Vít Hassan
Popisek: V Chemnitzu se schází další demonstrace proti imigrační politice vlády

Dnes už Němci dobře chápou, že kroky, které veřejní činitelé udělali v nedávných letech v oblasti migrace, aniž by se jich ptali na názor, zásadně jejich zemi ovlivní na desítky nebo stovky let. „Zemi to rozdělilo na dva nepřátelské tábory, v nich roste vzájemný odpor, snaha potřít oponenty, nenávist a vztek,“ všímá si redaktor Ladislav Henek.

K celonárodnímu konsenzu by v této situaci mohla podle Heneka vést pouze důkladná, hluboká, pravdivá, a nejspíše proto i bolestná celonárodní svobodná debata. „Bez ní lze doutnající vášně tlumit omezováním svobody slova, vytvářením kontrolovanější společnosti a utahováním šroubků,“ dodává redaktor deníku Mladá fronta Dnes s tím, že bez ní se jen těžko v budoucnu zabrání celospolečenskému výbuchu.

Anketa

Čeští senioři prý podléhají tzv. ,,dezinformacím". Je to bezpečnostní hrozba?

8%
92%
hlasovalo: 18542 lidí
Bohužel, tato svobodná debata ale podle Henekových slov není už v Německu reálná, jelikož se zastáncům ideologie multikulturalismu podařilo prosadit zákony, které svobodné diskusi brání. „Lidé se tak bojí veřejně diskutovat, říkají to sami Němci,“ zdůrazňuje Henek.

Potvrzuje to i průzkum organizace Institut für Demoskopie Allensbach (institut pro výzkum veřejného mínění), jehož výsledky by podle Heneka nepřekvapily v Honeckerově komunistické Německé demokratické republice na konci 80. let. Ale dnes? Dnes působí až neuvěřitelně.

Na otázku, zda je v Německu možné se na veřejnosti svobodně vyjadřovat o zásadních věcech, odpovědělo „ano“ pouze osmnáct procent respondentů. Tři pětiny jich pak uvedlo, že bez zábran hovoří pouze v kruhu přátel a známých.

„Lidé si myslí, že musí být velmi opatrní, k jakým tématům se veřejně vyslovují. O nezaměstnanosti mohou mluvit svobodně. Naopak o migraci, muslimech a islámu rozhodně ne,“ podotýká Henek. Podle autorů průzkumu má nápadně mnoho Němců dojem, že pokud jde o osobní projev na veřejnosti, tak společenská kontrola zesílila a úřady stále více dohlížejí na výroky a chování jednotlivců.

Většina dotázaných také byla přesvědčena, že je vystavena nemístnému tlaku politické korektnosti. Celé dvě třetiny Němců například nesouhlasí prý s tím, aby se ve veřejném diskurzu používal zvláštní, politicky korektní termín pro migranty „lidé s migračními kořeny“ místo obvyklého výrazu „cizinec“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…