Migrace a Piráti: To nejde nevidět. Slova, na která Bartoš bude muset reagovat

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
21.05.2021 4:43 | Kauza

Předvolební kampaň odstartovala. Alespoň to vypadá podle řečnických výměn mezi hlavními konkurenty – současným premiérem Andrejem Babišem (ANO) a pirátským předsedou Ivanem Bartošem, jehož strana se do voleb spojila se Starosty a nezávislými. Jedním z témat už je nelegální migrace a migrace v Evropě vůbec.

Migrace a Piráti: To nejde nevidět. Slova, na která Bartoš bude muset reagovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Premiér Andrej Babiš ve videu na sociálních sítích prohlásil, že s Piráty ve vládě se zvýší nelegální migrace do země, a přiřadil je k zeleným fanatikům v Evropské unii. Šéf Pirátů Ivan Bartoš pro server iDNES.cz taková nařčení odmítl s tím, že mají v lidech vyvolat strach a nejistotu, a proto je premiér používá. Faktem však zůstává, že politika hnutí ANO a Pirátů se v přístupu k migraci liší.

Tvrdí to politolog Petr Sokol: „Určitě platí, že hnutí ANO a Piráti se STAN mají na migraci jiný názor. Zatímco Andrej Babiš hrál antimigrační kartu velmi silně, tak Piráti se k tomu nějak vyjadřovali v minulosti, jinak se k tomu vyjadřují dnes. A samozřejmě je zde záležitost, která souvisí s tím, že v rámci Evropského parlamentu patří do poslaneckého klubu společně se Zelenými a dalšími stranami. Ten je ve spektru evropské politiky jeden z nejotevřenějších klubů vůči migraci. Piráti dnes popírají, že by například podporovali kvóty, ale jak říkám, mají na to jiný názor než Babiš,“ řekl redakci Sokol. Pirátská strana podle něj patří v rámci Evropy k subjektům, které jsou migraci otevřenější než většina českých politických stran.

Hampl: Migrace bez omezení a kontrol

Sociolog Petr Hampl se domnívá, že Česká pirátská strana tak, jak několik let naprosto konzistentně vystupuje, bude prosazovat přijímání migrantů bez bezpečnostních kontrol a bez početních omezení. Všechna jejich vyjádření jsou podle jeho slov úplně jednoznačná. „Neuvádějí to dvěma slovy, že budeme přijímat miliony migrantů, ale používají věty jako: budeme akceptovat mezinárodní dokumenty, budeme akceptovat evropské přerozdělování a podobně. Ano, Piráti znamenají neomezenou migraci, a pokud já vím a měl jsem možnost diskutovat s voliči Pirátů, oni s tím počítají. Piráty volí lidi, kteří zde chtějí neomezenou migraci bez bezpečnostních kontrol a bez početních omezení,“ sdělil Hampl.

S tím souhlasí Tomio Okamura, předseda opozičního hnutí SPD: „Televize Prima CNN NEWS před týdnem připomněla výrok Ivana Bartoše. Cituji: přál bych si, aby byl svět skutečně bez hranic, podobně jak snad ještě chvíli bude internet. Migrace je přirozená věc. Jestli, a to již vidíme ve Francii i Německu, má být Evropa do deseti až patnácti let muslimská, nemám s tím problém. Tak odpověděl Ivan Bartoš na Pirátském fóru na dotaz k imigraci (v roce 2009, Ivan Bartoš označil výrok za mladickou nerozvážnost s tím, ze dnes vidí věci jinak, pozn. red.) Jeho výrok potvrzuje, že ano, Piráti otevřeně propagují migraci a otevřeně prosazují přijetí eura v České republice,“ uvedl Okamura pro ParlamentníListy.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…