Miloš Zeman v časopise plném nahých žen! Odhalil mnohé...

20.12.2017 11:38

V prosincovém vydání časopisu Playboy se objevily hned dva rozhovory s účastníky prezidentské volby. Vedle Michala Horáčka redaktoři vyzpovídali také prezidenta republiky Miloše Zemana. Na titulní stránce byly jejich rozhovory avizovány titulkem „Drsní hráči exkluzivně v Playboyi“. V případě současného prezidenta se jednalo už o druhý rozhovor, který tomuto časopisu, který se věnuje životnímu stylu a znám je především odvážnými fotografiemi odhalených žen, poskytl.

Miloš Zeman v časopise plném nahých žen! Odhalil mnohé...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany ve Strážnici

Hned úvodní dotaz směřoval na současnou politickou situaci. Před nedávnem proběhly demokratické volby, za měsíc budou další, přesto je zpochybňován demokratický vývoj a píše se o normalizaci. „Jedná se o důkaz neschopnosti některých politických subjektů uznat svoji porážku,“ vypálil prezident, ještě než redaktor stihl doříci dotaz.

Anketa

Bude Andrej Babiš dobrý premiér?

81%
19%
hlasovalo: 16993 lidí

Vítěz voleb má podle něj mandát prosazovat svůj program. Jenže dnes je situace poznamenána tím, že poražení nejsou schopni se vyrovnat se svou frustrací. Proto on sám, když jmenoval Andreje Babiše premiérem, citoval mu epigram polského satirika: „Nezlob se na trpaslíky, že ti okopávají kotníky, oni výš nedosáhnou.“

Pak se rozpovídal o úspěšných a neúspěšných ministrech, přičemž jako zářný příklad neúspěšnosti jmenoval kvarteto ministrů, které do Topolánkovy vlády vyslala Strana zelených. Zejména jejich předseda Martin Bursík se prý tehdy zapsal do dějin.

Pak prezident zalitoval, že nevyšel záměr posílit většinové prvky ve volebním systému, který byl připravován za jeho vlády. „Tito již zmínění trpaslíci okopávající kotníky by rázem zmizeli,“ myslí si. Dnes by v takovém případě byli mimo parlamentní lavice TOP 09, STAN a možná i lidovci.

Pokud jde o ochranu malých stran, podle prezidenta je nejlepší ochranou to, že se stanou stranami velkými. „Za svou malost by se měli stydět, ne na ni ukřivděně poukazovat,“ soudí prezident republiky. Jako příklad uvedl ČSSD v devadesátých letech, které stačilo šest let, aby se ze sedmi procent stala vítězem voleb. „Ale funguje to i opačně, neboť díky svému neschopnému vedení je dnes ČSSD na oněch sedmi procentech z roku 1992,“ dodal.

Vyjádřil se i ke snu Václava Havla o nepolitické politice. Ta podle Zemana neexistuje, tak jako neexistuje nechirurgická chirurgie. „Pokud by tomu tak bylo, musel by vás operovat šarlatán,“ uzavřel téma.

Pak se neshodl s redaktorem na hodnocení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Sice vyhrál v krátkém čase dvoje volby, ale Zeman prý hodnotí politiky v delším časovém horizontu a ten Macronovi nevěští.

Pak se zamyslel nad výhodami a nevýhodami většinových a menšinových vlád, přičemž vyjádřil názor z vlastní zkušenosti, že s menšinovou vládou byl spokojený. V Evropě se podle něj nejedná o nic neobvyklého.

Pak redaktor zmínil „trojici stran, kterou spojuje odpor proti vám, vítězi voleb a eurofanatismus“. Ani jedna z těchto stran – ČSSD, TOP 09 a KDU- ČSL – ve volbách neuspěla. Podle Zemana tyto strany ovládá jejich komplex méněcennosti neboli mindrák. „A zamindrákovaní lidé jsou nebezpeční sobě i svému okolí,“ varoval.

Pak lapidárně shrnul rozdíl mezi vítězem voleb, hnutím ANO, a všemi ostatními, který vyústil v rekordní náskok 53 mandátů na druhého v pořadí: „Vítězná strana měla ve svém čele osobnost, zatímco poražené strany měly na vedoucích postech pouze osoby.“

Středoevropský region podle něj nyní generuje výrazné politické osobnosti – Andreje Babiše, Roberta Fica nebo Viktora Orbána. K němu má prý prezident blízký vztah. „Když ho občas potkám na nějakém summitu EU, tak ke mně přijde a říká: Miloši, co tady vůbec děláme?“ zasmál se prezident.

Redaktor mu namítl, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlašuje Orbána za diktátora. Podle Zemana je hlavní problém to, že sám Juncker žádným diktátorem není a jeho schopnosti řídit Evropskou unii jsou velmi omezené. Důsledkem toho je, že Evropská unie přihlíží koncertu velmocí ze zadní řady.

Pak prezident vysvětloval, proč po Andreji Babišovi nežádal 101 poslaneckých podpisů, jako po jeho předchůdcích. Prezident prý politickým představitelům jasně vysvětlil, že nechce vytvořit situaci, že některé strany současné Sněmovny budou premiéra vydírat. „Mohli by se totiž objevit lidé domáhající se koryta a za toto koryto by mohli být ochotni pro jeho vládu hlasovat,“ obává se.

Pak se ještě vrátil k tématu osobností v politice. Ukazuje se totiž prý, že politické strany nejsou schopny sehnat lidi, kteří by se dokázali postavit nezávislým osobnostem v prezidentské volbě. „Strany se logicky bojí toho, že – stejně jako tomu bylo v roce 2013 v případě pánů Přemysla Sobotky a Jiřího Dienstbiera – se dočkají drtivé prohry,“ myslí si.

Současný prezidentský kandidát Michal Horáček řekl, že i když se Zemanem nesouhlasí snad v ničem, ctí prezidentský úřad. „O to více lituji, že příznivci v první přímé volbě jasně poraženého Karla Schwarzenberga to během pěti let nepochopili,“ opáčil prezident. On sám prý bude respektovat jakéhokoliv prezidenta, který z voleb vzejde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…