Ministr Toman: Slíbili jsme za každý den vybudovat nebo opravit jeden rybník, a to jsme splnili

16.08.2021 20:16

Pravidelné pondělní tiskové konference sociálních demokratů se dnes zúčastnil předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman a lídr ČSSD pro parlamentní volby v Libereckém kraji Josef Jadrný. Tématem bylo zemědělství, životní prostředí a aktuální politická situace, kde se ministr Hamáček vyjádřil k napjaté situaci v Afghánistánu.

Ministr Toman: Slíbili jsme za každý den vybudovat nebo opravit jeden rybník, a to jsme splnili
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman a lídr ČSSD pro parlamentní volby v Libereckém kraji Josef Jadrný

Ministr zemědělství Toman nejprve shrnul, co se na ministerstvu podařilo v uplynulém volebním období. „Co se týká vody, tak po mém nástupu do funkce jsem slíbil, že každý den v průměru vybudujeme nebo opravíme jeden rybník, a to jsme splnili,“ připomněl Toman s tím, že v roce 2019 vzniklo 387 rybníku, v roce 2020 to bylo 372 a za letošní rok 400 rybníků. V podobném trendu chtějí pokračovat i dále, počítá se s podporou stavby či opravy dalších tří tisíc rybníků. 
 
 
„Také jsme prosadili snazší legislativu, kdy si vlastník pozemku může rybník na své pozemku postavit,“ dodává Toman.
 
Dalším tématem jsou lesy, kde se současně potýkáme s největší kůrovcovou kalamitou v naší novodobé historii. „Bylo nutné vykácet velké plochy. Příznivé počasí v loňském roce nám sice pomohlo zpomalit jeho šíření, ale v této chvíli ještě nechceme mluvit o konci,“ uvedl Toman. 
 
 
Informoval také o tom, že lesníci minulý rok vysázeli rekordních 128,5 milionu listnatých stromů a 77 milionů jehličnanů. 
 
Ministr zemědělství také představil plány do dalšího období, kdy se sociální demokracie chce například zabývat snížením DPH na potraviny. „Jde o další krok k podpoře domácích potravin a zemědělců a potravinářů,“ uzavřel Toman.
 

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí
U stejného tématu zůstal také lídr ČSSD pro parlamentní volby v Libereckém kraji Josef Jadrný. „Z hlediska životního prostředí vidím jako hlavní téma hospodaření s vodou. Je to téma, které máme s panem ministrem společné. Úbytek povrchové vody, podzemní vody a nedostatek pitné vody, to jsou tři hlavní věci, které nás zajímají,“ říká Jadrný. 
 
Jadrný také řídí spolek, které se jmenuje Zelená dohoda pro Evropu, kde se ve spolupráci s univerzitami do hloubky zabývají dopady tohoto evropského projektu na ČR. „Myslím si, že jsme schopni dojít k tomu, že vyvážíme strach lidí, kteří se bojí toho, že nás zelený program nějak ohrozí, my jsme schopni nabízet řešení, aby k tomu nedocházelo. Je to evropský problém, evropský projekt a my se hlásíme do Evropy a jsme i spoluzodpovědní za to, že ho zvládneme,“ věří Jadrný.
 
Na závěr tiskové konference se předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček vyjádřil k napjaté situaci v Afghánistánu, kterou popsal jako absolutní kolaps afghánské vlády a afghánských bezpečnostních sil.
 
„Ten kolaps přišel velmi rychle a donutil všechny členské státy velmi rychle reagovat. Já jsem velmi rád, že ČR byla schopná vyslat na kábulské letiště armádní letoun, který přistál dnes ráno a na jehož palubě jsou kromě českých občanů i občané Afghánistánu se svými rodinami, kteří buď pomáhali české ambasádě nebo našim vojákům,“ řekl Hamáček, který za ministerstvo slíbil, že dělají všechno pro to, aby do České republiky byli převezeny všichni čeští občané a co nejvíce Afghánců, kteří s naší republikou spolupracovali. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…