Ministryně Maláčová má recept na spravedlivé důchody

12.12.2020 7:36

„Důchody jsou nespravedlivé, nesrozumitelné, a pokud nezměníme náš daňový systém, tak i neudržitelné. Víte, že 400 tisíc lidí dnes nedosáhne ani na důchod 12 tisíc a milión lidí má důchod pod 14 tisíc korun? Říkáte si, že se z toho přeci nedá žít?“ stojí na facebooku ČSSD. Proto Jana Maláčová představila návrh důchodové reformy.

Ministryně Maláčová má recept na spravedlivé důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

„Když jste celý život poctivě makali, nesmíte na stáří živořit. Váš důchod musí být spravedlivý, srozumitelný a pro stát udržitelný. Abyste si už teď mohli spočítat, jaký důchod mít budete, nebo co musíte doladit, abyste ho měli důstojný, vznikla důchodová kalkulačka,“ informuje Maláčová na sociální síti.  
 
 
Důchod by se po reformě rozdělil na dva pilíře. „Z nultého by se vyplácel základní důchod 10 000 korun pro ty, co mají odpracované roky a z prvního zásluhová část za práci a za péči. Vy, co jste pracovali v náročných profesích, byste za každých odpracovaných deset let šli do důchodu o jeden rok dřív. Zkrátila by se doba pojistného, ze současných 35 let, na 25 let. A pro pracující nezmary, kteří potřebují být i na stará kolena profesně činorodí, by platila nižší daň,“ dodává Maláčová. 
 

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
Také zároveň upozorňuje, že je již minutu po dvanácté. Pokud se současná a příští vláda nebude důchodovou reformou seriózně zabývat, v roce 2030 by mohly být všechny důchody ještě o 11 procent nižší, myslí si. 
 
„Nebudu nic zastírat - Byla to piplačka. Děkuji Komisi pro spravedlivé důchody za dva roky trvající věcné diskuze a především předsedkyni Komise Danuši Nerudové i svým kolegům za poctivou politickou debatu, pomoc a za vytrvalost, bez které by návrh nemohl vzniknout,“ píše ministryně.
 
Zmíněný návrh podporují nejen odborníci z Komise pro spravedlivé důchody, ale také experti OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). „Už chybí jen ochota koaličního partnera a opozice začít o důchodech seriózní debatu. Ale to my rozhodně nevzdáme,“ uzavírá Maláčová. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…