Miroslav Kalousek si utahuje z OSN. Mnozí mu dají za pravdu

01.06.2020 22:14

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se pohoršuje nad tím, s jakými nápady – v době, kdy světem zmítají daleko palčivější problémy – přichází mezinárodní organizace OSN. Ta na svém twitteru vyzývá ke genderově neutrálnímu vyjadřování. Podle šéfredaktora serveru Forum24.cz Pavla Šafra však OSN k ničemu nevyzývá. „Ruka, která posílá tyto tweety, není OSN,“ říká Šafr.

Miroslav Kalousek si utahuje z OSN. Mnozí mu dají za pravdu
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Anketa

Budou Spojené státy v roce 2030 stále největší světovou mocností?

9%
91%
hlasovalo: 5488 lidí
„Pomáhejte budovat svět rovnosti užíváním genderově neutrálního jazyka. Pokud si nejste jisti, zda oslovujete muže či ženu, vycházejte z toho, že oslovujete skupinu,“ požaduje ve svém tweetu OSN, která doporučuje užívání genderově neutrálních označení oproti těm genderově zabarveným, jakou jsou například přítel a přítelkyně nebo manžel a manželka.

OSN se nelíbí, že řada profesí v angličtině obsahuje slovo „man“. Například policista je „policeman“, hasič „fireman“, prodavač „salesman“. Takto genderově zabarvená anglická slova by nahradila užitím slov „police officer“ či „salesperson“.

Tento nápad se na sociálních sítích stal předmětem ostré kritiky.

„OSN vždycky neomylně rozezná, co je hlavním aktuálním problémem, který lidi znepokojuje. Neodbytně mi to připomíná ‚rozkazy sv. Václava‘ z Cimrmanovy hry Blaník,“ reagoval na výzvy OSN Miroslav Kalousek.

Podle novináře Pavla Šafra však není problém ve výzvě, aby se policistce neříkalo „policajtomuž“ a předsedkyni „židlomuž“. „Problém je v tom vysvětlení: more equal world (rovnější svět). Z toho se mi dělá zle. Hlavní ale je, že celá zpráva je chybná. OSN k ničemu nevyzývá. Ruka, která posílá tyto tweety, není OSN,“ vyjádřil svůj názor.

Drtivá většina lidí – jak monitorovaly Novinky – si dělá z výzvy legraci a pozastavuje se nad agendou, kterou se organizace zabývá, nebo se ptá, jestli se autoři zbláznili. Opakují se také odkazy na známé antiutopické dílo „1984“ spisovatele George Orwella. Organizaci lidé naopak vyzývají, aby se zabývala tím, co je skutečně důležité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…