Místo Koněva garáže! Debata starosty Prahy 6 a komunisty odhalila mnohé

03.09.2019 13:31 | Zprávy

Do pořadu Pro a proti, odvysílaném na Českém rozhlasu Plus, přišli starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a zastupitel této městské části Ivan Hrůza (KSČM) debatovat ohledně dění točící se kolem sochy maršála Koněva. Debatovalo se o tom, zdali má socha mít u sebe umístěné dodatkové tabulky a najevo vyšlo i s čím přepokládal plán revitalizace na současném místě sochy. U toho však debata nezůstala, řešilo se tak i možné napojení KSČM na Rusko či jak probíhal konec druhé světové války v ulicích Prahy.

Místo Koněva garáže! Debata starosty Prahy 6 a komunisty odhalila mnohé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na Náměstí Interbrigády v Praze

,,Otázka pomníku maršála Koněva má pozadí jiné, politické,“ uvedl na úvod pořadu Ivan Hrůza. Dodává, že nesouvisí s touto městskou částí a zároveň odmítl výroky starosty Koláře publikované v Hospodářských novinách. Odmítá tak, že by čeští komunisté byli 5. kolonou Ruska. „Tento výrok pana starosty je nevybíravý a nesouhlasím s ním. Vytváří jen představy konspiračních teorií a spiknutí,“ říká.

Kolář však nesouhlasil. Rusové prý mají jednoznačně zájmy v České republice a „těžko nesou to, že přišli o svou sféru vlivu“. Dále poukázal, že Rusové mají ke svým propagandistickým aktivitám využívat i dezinformační weby, jež mají být placené Moskvou, z nichž jmenoval Sputnik a Aeronet. Není prý pravda, že se snaží překrucovat historii.

„Tady existuje zcela jasná provázanost mezi ruskou ambasádou a komunistickou stranou,“ dodává Kolář. Prý věří, že existuje zcela jasná provázanost mezi komunistickou stranou a ruskou ambasádou. „Přijde mi zvláštní, že řadová členka strany má tak těsné vazby na ambasádu, že má k dispozici korespondenci mezi starostou městské části a velvyslancem.“ Tu měla získat členka komunistů Marta Semelová.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

To Hrůza odmítl. „Mohu jednoznačně prohlásit, že ani velvyslanec, ani Vladimir Vladimirovič Putin mě neinformovali o aktivitě pana starosty,“ dodává. Starosta prý má představu, že „když je starostou městské části, kde je mnoho velvyslanectví a pochází z rodiny diplomata, že může jednat jako diplomat“. Prý se Kolář jako diplomat však nechová a „šlápl do porcelánu“. Doplnil, že to nemůže být bez další odezvy.

A pak se diskuze vrátila k uniklé korespondenci, kterou získala Semelová. „K tomuto by měla vystoupit přímo paní Semelová. Pochybuji, že by se k ní tato informace dostala od velvyslance. Ale ruská ambasáda je uznávaný subjekt a všichni diplomaté mají právo komunikovat s kýmkoliv na území republiky,“ tvrdí Hrůza.

Kolář informoval, co současnému dění předcházelo. „Než jsem informoval ruského velvyslance o tom, že máme nějaké zájmy se sochou maršála Koněva, tak jsem byl na ministerstvu zahraničí, radit se s příslušným odborem, s jeho vedoucí, paní velvyslankyní Hynkovou, která říkala, že ohledně sochy maršála Koněva čile komunikují s ruskou ambasádou.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…