Místo politiky sex: Za své tělo se stydí dvě třetiny žen, uvedla agentura

28.08.2011 14:07

Postavy modelek z předních stran dámských časopisů negativně ovlivňují postoj, který Češky zaujímají k vlastnímu tělu. Podle posledního průzkumu společnosti SANEP se většina žen za své nahé tělo stydí a více než polovina z nich z něj trpí dokonce komplexy. Nespokojenost se svými mírami projevily celé dvě třetiny žen. Více než polovina respondentek se dokonce přiznalo, že ze svého těla trpí komplexy.

Místo politiky sex: Za své tělo se stydí dvě třetiny žen, uvedla agentura

Na otázky týkající se nahoty SANEPU na konci červenci odpovídal reprezentativní vzorek necelých 25 tisíc lidí mezi 18 a 69 lety.

Ideál krásy stále ovlivňuje především ženy

Naopak většina českých mužů se svou postavou nijak netrápí. A to i přesto, že v mezinárodních měřeních obvykle figurují mezi nejtlustšími národy. K nespokojenosti se svým tělem se přihlásilo pouze 37,9 % Čechů. Komplexy pak podle výzkumu trpí pouze necelých 18 % mužů.

Celý průzkum ZDE

Češi se podle SANEPu cítí kvůli své postavě nepříjemně především ve společnosti. V soukromí k sobě už zdaleka tak kritičtí nejsou. Stud při sexu přiznalo „jen" 36,9 % žen a nepatrných 8,3 % mužů.

Lidé také v průzkumu většinově odsoudili exhibicionismus. Veřejná nahota se líbí pouze necelým 5% žen a 6,2% mužů. Mezi příznivce nudistických pláží se pak přihlásilo 5,9 % žen a téměř 10% mužů.

V teoretické rovině však Čechům nahota nevadí. Odpor k rozhovorům o nahotě či sexu přiznalo 40,3% žen a 28,5% mužů.

Podle expertů SANEPu z výsledků můžeme vyvodit, že kult krásného těla stále mnohem výrazněji ovlivňuje ženské pohlaví. To je na svůj vzhled obecně citlivější, přesto je vystavováno mnohem většímu společenskému tlaku.

Většinou se agentura věnuje politickým tématům.

Archiv všech průzkumů:

Čtěte také:

 Průzkum pro ČT: 47 procent lidí proti Bátorovi

Havířov: Průzkum u obyvatel Havířova zmapuje dovednosti  

Matky samoživitelky ohrožuje chudoba, ukázal průzkum ČSÚ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…