Mobilizace vyvolává paniku, podivil se Řehka. Právník padl do židle: To nemohl říct normální člověk!

20.06.2023 22:28 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Náčelník generálního štábu Karel Řehka během úterní konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě opět hovořil o mobilizaci, považuje za špatné, pokud u lidí vyvolává paniku. „Nechci se nikoho dotknout, ale podobná slova jako Karel Řehka, náčelník generálního štábu, nemůže vyslovit normální člověk,“ hrozí se právník Tomáš Nielsen, který Řehkova slova na svém twitteru rozporoval a označoval za strašení. „Prosím, přestaňme si hrát na Čínu, Rusko nebo USA. Jsme Česká republika. Je to děs, co z těch našich zástupců padá a jakou podporu to nachází v médiích,“ vzkázal Nielsen.

Mobilizace vyvolává paniku, podivil se Řehka. Právník padl do židle: To nemohl říct normální člověk!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Nielsen

„Pokud nevystoupíme ze své bubliny a nebudeme o obraně mluvit otevřeně, a to i o nepříjemných věcech, budeme nadále narážet na nepochopení a údiv. A to souvisí i s budováním odolnosti. Pokud slovo mobilizace či konstatování zjevného faktu, že válku v budoucnu nelze zcela vyloučit, vyvolá ve společnosti paniku, koledujeme si o to, aby se taková společnost ve vážné krizi opravdu zhroutila,“ upozornil na konferenci Řehka, který zdůraznil, že už není prostor pro kompromisy. „Teď jsou potřeba reálné skutky. Berme obranu vážně, jinak si koledujeme o průšvih,“ varoval.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Jeho vyjádření nemohl ponechat Nielsen bez reakce, Řehka podle něj není normální člověk, pokud taková slova vypouští z úst. „Nechci se nikoho dotknout, ale podobná slova jako Karel Řehka, náčelník generálního štábu, nemůže vyslovit normální člověk,“ uvedl.

A znovu zdůraznil, že klíčový je postoj, že válka ani násilí nejsou normální způsob řešení konfliktu. Připomněl znění washingtonské smlouvy o NATO v čl. 1, která hovoří naprosto jasně: „Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky, tak aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN.“

„Můžeme vyloučit někdy v budoucnu válku? Jistěže ne. Ale můžeme udělat vše pro to, aby nenastala. Nebo můžeme pokračovat v tom, co dělá naše vláda. Cituji z článku: Chystat lidi na riziko velkého konfliktu je podle něj důležité proto, že mu chce zabránit. ‚Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je účinně zastrašovat,‘ zdůraznil Řehka. Opravdu? Ale koho? Vlastní občany – dospělé a děti? Už opravdu nejsme daleko od pojmů jako ‚svatá válka‘, ‚preventivní úder‘ apod.,“ pokračoval právník.

„Prosím, přestaňme si hrát na Čínu, Rusko nebo USA. Jsme Česká republika. Je to děs, co z těch našich zástupců padá a jakou podporu to nachází v médiích,“ vzkázal Tomáš Nielsen závěrem.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paniku vyvolává slovo mobilizace v zemi řízené neschopnou vládou, sloužící cizí moci místo zájmům země. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 21.06.2023 7:56:26

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…