Musíme zvýšit pobídky, abychom si udrželi filmaře, nabádá nový ministr kultury Staněk

01.07.2018 16:46

Filmové pobídky, které lákají do Česka zahraniční štáby, by se měly do budoucna zvýšit. V současné době Česko filmařům nabízí, že jim vrátí zpět 20 procent prokazatelně utracených nákladů. Česku ale konkurují jiné státy s 25 procenty, a tuzemsko by se proto mělo snažit dostat alespoň na stejnou výši, řekl dnes ČTK na karlovarském festivalu ministr kultury Antonín Staněk.

Musíme zvýšit pobídky, abychom si udrželi filmaře, nabádá nový ministr kultury Staněk
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr kultury Antonín Staněk v časech, kdy byl primátorem Olomouce

„Určité cesty pro navýšení jsou, je potřeba je prověřit a také je politicky prosadit. Máme argument ‚má dáti-dal‘, ten se dá použít a věřím, že šance na navýšení pobídek by tu určitě byla,“ uvedl.

Takzvané pobídky nabízí Česko zahraničním filmařům od roku 2010. První roky ale byla suma, kterou na ně stát vynakládal, nízká, a tvůrci navzdory kvalitě českých filmových pracovníků dávali přednost jiným zemím. Od roku 2015 stát ročně na pobídky dává 800 milionů korun a do ČR přinášejí ročně investice přes čtyři miliardy korun.

„Česká republika a čeští filmaři mají velmi dobré jméno ve světě, svědčí o tom celá řada úspěšných projektů, které se podařilo do České republiky dostat. V současné době kapacita našich štábů je taková, že máme prostor do ČR přivézt ještě další projekty, nicméně začínají nám konkurovat země, které navýšily pobídky na 25 procent,“ řekl Staněk. Pro některé filmové štáby už českých 20 procent začíná být podle něj nezajímavých a hledají cestu mimo Českou republiku, což považuje za škodu.

Staněk dnes uvedl, že suma, kterou pobídky přinesou, by se mohla zvýšit až na šest miliard korun. Je proto ale třeba zvýšit samotné pobídky. „Na 25 procent, nemusí to být na 28 procent jako v Maďarsku, protože máme nějaké jméno,“ dodal. Maďaři také své pobídky nabízejí tak, že je lze uplatnit i na honoráře herců. Ty tvoří velkou část nákladů, zejména pokud jde o slavné hvězdy.

„Jsou to velké pracovní příležitosti a velká reklama pro Českou republiku, krajinu i města. Některé země jsou schopné nabízet i bonusy filmařům za to, že se ve filmech objevují některé záběry typické pro danou zemi. Je důležité, abychom neztratili kontakt se zahraničím a abychom byli v této oblasti konkurenceschopní,“ řekl ministr.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…