Na Ukrajině se zase bude svítit. Ale ekologicky

03.03.2023 19:20

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová oznámila, že by Ukrajina měla do léta letošního roku dostat až 5700 solárních fotovoltaických panelů, které by měly tamním školám či nemocnicím zajistit dostatek energie i během cílených ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. „Ukrajina se bude moci spolehnout na čistou elektřinu vyrobenou doma,“ ocenila šéfka EK zahájení projektu „Paprsek naděje“.

Na Ukrajině se zase bude svítit. Ale ekologicky
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Šéfka Evropské komise ve svém projevu zdůraznila ruské cílení na ukrajinskou energetickou infrastrukturu záměrnými údery a hovořila o spolupráci Bruselu s Ukrajinou na obnovení dodávek elektřiny nejen pomocí oprav a obnov poškozené infrastruktury, ale též zaváděním obnovitelných zdrojů energie v napadené zemi.

„Před měsícem jsem oznámila iniciativu na dodávku solárních panelů na Ukrajinu a nyní mohu oznámit, že bude brzy na Ukrajinu dodána jejich první várka. Společnost ENEL věnuje Ukrajině 5700 solárních panelů,“ oznámila Ursula von der Leyenová dodávku solárních panelů, které se mají vyrábět v sicilské Katánii s podporou evropského Inovačního fondu.

Dle předsedkyně Evropské komise by díky těmto solárním panelům mohly mít nepřerušené dodávky elektřiny například ukrajinské školy, nemocnice či hasičské sbory. „Tyto panely mohou pokrýt více než 11.000 metrů čtverečních střech veřejných budov,“ informovala také ve svém projevu k zahájení projektu „Paprsek naděje“.

„Jsem přesvědčena, že se tímto prvním krokem nechají inspirovat i další evropské společnosti a členské státy. Aby se Ukrajina mohla spolehnout na čistou elektřinu vyrobenou doma,“ dodala Ursula von der Leyenová.

Kvůli závazku společnosti Enel darovat Ukrajině 5700 solárních fotovoltaických panelů, každý o výkonu 350 W, se sešli generální ředitel této společnosti Francesco Starace, eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová a ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. „Tento projekt zahajuje širší iniciativu, jejímž cílem je zvýšit energetickou bezpečnost Ukrajiny rozvojem jejích kapacit v oblasti obnovitelných zdrojů. Ukazuje evropskou solidaritu v praxi a ukazuje, jak mohou investice do výroby čistých technologií zvýšit energetickou bezpečnost a nezávislost Evropy,“ pronesla na setkání Simsonová.

Haluščenko uvedl, že se jeho země kvůli ruským útokům snaží o decentralizaci ukrajinského energetického systému a slíbil, že se při prosazování tohoto směru jeho ministerstvo energetiky „zaměří na stimulaci rozvoje zelené energie“. „Jsme vděčni společnosti Enel, všem evropským společnostem a Evropské komisi za jejich silnou podporu a solidaritu v našem boji za život, světlo a teplo v našich ukrajinských domovech,“ poděkoval za pomoc.

Iniciativa je součástí s cílem zajistit řešení zaměřená na zásobování klíčových veřejných civilních budov na Ukrajině elektrickou energií, v rámci níž již EU Ukrajině poskytnula 5400 generátorů energie. Panely budou přiděleny klíčovým veřejným budovám na Ukrajině, které poskytují základní veřejné služby, jako je školství a zdravotnictví, podle seznamu priorit sestaveného ukrajinskou vládou a nezávislý dohled nad procesem distribuce a instalace na Ukrajině má vykonávat sekretariát Energetického společenství ve spolupráci s příslušnými ukrajinskými orgány. Dodávka se má uskutečnit do léta 2023.

Společnost Enel, od níž všechny darované solární panely pocházejí, se má podle Evropské komise stát největším závodem na výrobu fotovoltaických modulů v Evropě tím, že do roku 2024 zvýší svou současnou roční výrobní kapacitu 200 MW na přibližně 3 GW ročně, a to prostřednictvím plánované investice za přibližně 600 milionů eur. Projekt je jednou ze sedmi iniciativ vybraných Evropskou komisí v rámci výzvy Inovačního fondu pro velké projekty a získal finanční prostředky ve výši 118 milionů eur (2 768 715 689 Kč). Prostřednictvím dalších dvou fondů týkajících se dotací fotovoltaiky a obnovitelných energií a baterií může projekt získat z maximální až 188 milionů eur (4 411 174 148 Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…