Narkomani ať berou legálně, navrhl Pirát. A přišla mu odpověď

01.06.2021 13:25 | Glosa

Pirátský poslanec Vymazal navrhuje, aby narkomani, kteří se nehodlají drog vzdát, měli možnost drogy užívat pod lékařským dohledem. Celá řada lidí ovšem vidí hlavně problémy. Včetně člena Přísahy, bývalého policisty Romana Pavlíka. Vymazal prý přestřelil, ale je možné, že se jen snaží Piráty zviditelnit. „Znamenalo by to překopat komplet legislativu včetně trestního zákona,“ namítá bývalý policista.

Narkomani ať berou legálně, navrhl Pirát. A přišla mu odpověď
Foto: Repro Facebook
Popisek: Bývalý policista Roman Pavlík

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí
Pirátský poslanec Tomáš Vymazal navrhuje v drogové politice novotu, a to, aby si drogově závislí mohli v určitých místech aplikovat drogy pod dozorem zdravotníků, kteří by jim případně i zjistili, zda se v produktu nenacházejí nebezpečné příměsi. Vymazal argumentuje, že závislosti není možné se zbavit mávnutím kouzelného proutku. Centra by měla sloužit zejména nejohroženějším skupinám drogově závislých, kteří například přišli o rodinu, skončili na ulici a nemají zájem s užíváním drog skončit, uvádí CNN Prima News. Těmto lidem by pak při předávkování pomáhal lékařský personál.

Dle televizní stanice by poslanec lákal na teplou sprchu a oblečení. „Teplá voda a hrnek čaje znamená pro tyto lidi strašně moc, takže tam ochotně chodí. Oni tam nechodí s tím, že když se předávkují, tak je někdo zachrání, ale právě kvůli těmto maličkostem,“ říká Vymazal a dodává, že právě na těchto místech by se o ně mohli zajímat sociální pracovníci.

Ovšem vládní ANO tento návrh odmítá s tím, že by se jednalo o de facto legalizaci drog. Ani odborníci nejsou z pirátského návrhu příliš nadšení a Ministerstvo zdravotnictví se navíc táže, jak by tyto místnosti fungovaly v rámci legislativního systému, tedy zda by se jednalo například o poskytovatele zdravotních služeb nebo sociálních.

Kromě ANO se k nápadu Tomáše Vymazala vyjádřil i člen Přísahy, Roman Pavlík, bývalý policista. Policisté jsou obecně v řadách Přísahy hojně zastoupeni a jsou to právě policisté, kteří s narkomany často přichází do styku. Pavlík si není jist, zda svůj návrh poslanec míní vážně a spekuluje, že by se také mohlo jednat jen o pokus Piráty před volbami zviditelnit. A to poslancem, který má velkou naději být v příští vládě.

„Myslím si, že toto ‚chlapec‘ přestřelil. Celý svět bojuje proti drogám a jejich užívání, vynakládáme miliardy našich společných peněz z našeho státního rozpočtu a to nejen na protidrogovou kampaň, tak i na léčbu závislosti užívání. Česká republika se už jen tímto návrhem zviditelnila v celém světě,“ tvrdí Roman Pavlík.

„Nemusím psát, co by to bylo nejen za ‚světový unikát‘, ale znamenalo by to překopat komplet legislativu včetně trestního zákona...“ uvádí bývalý policista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …