Nastane šok? Praha: Vztek a Hřib. Hrozí, že Fiala bude zklamán

26.09.2022 10:33

Volby skončily a na mnoha radnicích se jedná o koalicích. I v Praze na magistrátu. Dvoučlenná koalice je možná jen s hnutím ANO, proti tomu už se však vymezil premiér a někteří další činitelé vládních stran. Třetí nejsilnější strana, Piráti, si však klade požadavky, aby SPOLU vzalo do koalice i Čižinského Prahu Sobě. A z internetu už zaznívají pobavené reakce, že Piráti nakonec SPOLU ke koalici s ANO dotlačí.

Nastane šok? Praha: Vztek a Hřib. Hrozí, že Fiala bude zklamán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda kráčí do volebního štábu

V Praze stále probíhají povolební jednání o nové koalici. Pražský magistrát má celkem 65 zastupitelů, na spolehlivou koalici je potřeba tedy 33 zastupitelů. Nejvíce má koalice SPOLU, tedy 19 mandátů. Hned druhé je hnutí ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 mandátů, Praha Sobě 11 mandátů a kauzou Dozimetr poznamenané hnutí STAN pět mandátů. Tři mandáty pak má SPD a její koaliční subjekty.

Matematicky nejjednodušší řešení by bylo spojení SPOLU a ANO, které by mělo dohromady právě 33 zastupitelů. Taková koalice by ovšem byla přímým opakem vládního uspořádání a jak bylo vidět na příkladu Plzně, kde se tamní koalice vzdala podpory zastupitelů zvolených za SPD, velká politika zasahuje i do té komunální. Podle Deníku N je proti této možnosti i premiér Petr Fiala.

Dle serveru PrahaIN se do vyjednávání o případné koalici chtěl vložit bývalý předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ale nepochodil. „On říkal, že to pomůže vyjednat, tak jsem poděkoval,“ řekl redakci PrahaIN zdroj z hnutí. „Nabízel, že by pomohl, to mohu potvrdit,“ doplnil další zdroj. V obou případech se jednalo o pražské zastupitele hnutí. Pomoc neodmítli, ale ani nepřijali. „My ty lidi známe o něco líp než Jaroslav Faltýnek, takže ani moc nevím, co by se mělo jako prostřednictvím vyjednávat,“ uvedly zdroje, které počet mandátů ANO v Praze považují za úspěch.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Další možností jsou pak koalice na „vládním půdorysu“. To ovšem znamená, že by SPOLU muselo do koalice vzít subjekty dva, nemluvě o tom, že plány Pirátů a SPOLU pro Prahu jsou poněkud rozdílné. Piráti navíc dle ČTK chtějí do koalice přibrat i hnutí Praha Sobě Jana Čižinského. Tím by ovšem koaliční partneři přečíslili zastupitele SPOLU.

„Shoda v rámci našeho klubu, tedy to, co chtějí Piráti, je, že chceme pokračovat v rekordním rozvoji města, jak jsme ho rozjeli za toto volební období, s tím, že chceme vytvořit širokou koalici demokratických stran. To znamená nejenom ten vládní půdorys, ale včetně Prahy Sobě. A to tak, aby v radě (města) zasedli kompetentní a poctiví lidé, kteří budou mít Prahu na plný úvazek,“ uvedl současný primátor Zdeněk Hřib.

Dle Hospodářských novin tento požadavek Bohuslava Svobodu, lídra koalice SPOLU, rozčílil. „Je to nesmyslný požadavek. To, kdo s kým jedná, je věcí vítězného družstva,“ uvedl.

Tyto požadavky už komentoval sázkař a příznivec Pirátů Michal Sirový. Jednak Hřibovy požadavky považuje za ukázku síly, ale směje se i tomu, že Svoboda byl v preferenčních hlasech až pátý. Což Sirový považuje za důkaz toho, že z něj bude „pražský maskot“.

„Tenhle požadavek Pirátů je super, pokud chtějí Spolu a ANO,“ směje se pak marketér a podcaster Tomáš Jirsa. Podobně uvažuje také občasný glosátor Jan Provazník: „Hlavním úkolem Spolu v Praze je teď nechat si dát od Pirátů tak dementní podmínky pro vstup do koalice, že bude legitimní ji uzavřít s ANO.“

Pirátům se také směje Adam Šilar, který na zastupitele kandidoval v Praze 10. A to za to, že v Praze Piráti varují před koalicí s ANO, zatímco v Plzni ji velice rychle utvořili.

Politolog Jiří Pehe si všímá jiného trendu. „ODS je v čele vlády i proto, že ji do voleb do PS vedl Petr Fiala – symbol odstřižení od její ‚kmotrovské‘ minulosti. V komunálních volbách ale jsou tvářemi jejích úspěchů Kuba v Českých Budějovicích  a Svoboda v Praze – symboly ‚překonané‘ stranické minulosti,“ poukazuje a hodnotí: „Slušná schizofrenie.“

„Na koaličních vyjednáváních v Praze by mě nejvíc zajímalo, jak často při hledání programové shody bude zaznívat slovo CYKLOPRUH. Pokud to bude méně než dvakrát za jednání, vnímám to jako podvod na voliče,“ přidal se Prokop Vodrážka, novinář Deníku N.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…