Nejen Karabach: S oslabením Ruska propukají boje i jinde v bývalém SSSR

14.09.2022 17:34

V posledních dnech se rozhořely dva nové konflikty v bývalých státech Sovětského svazu. V přestřelkách mezi Arménií a Ázerbájdžánem zemřelo na 100 vojáků. Boje se objevily i na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem. Podle amerického institutu pro studium války (ISW) mohou další konflikty následovat poté, co Rusko po porážkách na ukrajinské frontě ztrácí vliv v regionu.

Nejen Karabach: S oslabením Ruska propukají boje i jinde v bývalém SSSR
Foto: Luiza Šeda Tadevosyanová
Popisek: Válka o Náhorní Karabach

Ázerbájdžánské síly zahájily v noci na úterý s použitím dělostřelectva, minometů a dalších zbraní útočné akce na arménské obce Džermuk a Verin Šorža. „Situace na arménsko-ázerbájdžánské hranici zůstala přes noc napjatá. Nepřítel používal bezpilotní letouny zejména ve směru na Džermuk,“ uvedlo dnes arménské ministerstvo podle informací serveru Echo24.cz, zatímco z Baku k novému konfliktu vyjádření nepřišlo.

Podle neoficiálních zpráv je na obou stranách v rámci posledního konfliktu už na 100 mrtvých vojáků. Země se z rozpoutání konfliktu viní navzájem. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval obě země k ukončení bojů. Jenže právě slábnoucí pozice Ruska v regionu může podle ISW znamenat, že situace bude eskalovat.

Arménie s Ázerbájdžánem bojuje zejména o oblast Náhorního Karabachu, který je již desítky let předmětem sporu obou zemí. Poslední velký konflikt se odehrál v roce 2020, trval několik týdnů, a přestože Arménie prohrála, díky zásahu Ruska si udržela kontrolu nad většinou sporného území.

Další konflikt v regionu vyvstal v noci na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem v kyrgyzské provincii Batken. Tam údajně čelila kyrgyzská pohraniční stráž střelbě z minometů. Incident si zatím nejspíše nevyžádal žádné zraněné ani oběti na životech. Při posledním podobném konfliktu na konci dubna ovšem obě země hlásily desítky zraněných a boje si vyžádaly šest mrtvých.

Podle ISW s tím, jak slábne pozice Ruska v regionu, mohou jednotlivé dlouholeté spory nabývat na intenzitě. V konfliktu mezi Azerbájdžánem a Arménií Rusko dlouhodobě sehrávalo úlohu mírotvůrce. Arménský premiér Nikol Pašinjan už apeloval na ruského prezidenta Vladimira Putina, v kontextu postsovětského vojenského paktu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) i Rady bezpečnosti OSN, aby zakročily.

„Ruské kličkování může poškodit vztahy Ruska s Arménií i s ostatními členskými státy ODKB, zejména pokud Rusko nebude moci poskytnout vojenskou podporu nebo zajistit mír,“ uvádí institut ISW k tomu, že ruské ministerstvo zahraničních věcí se zatím k žádosti nevyjádřilo a kvůli situaci na Ukrajině není jisté, zda Kreml splní své závazky vůči Arménii a pomůže jí v probíhajícím konfliktu s Ázerbájdžánem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…