Náhorní Karabach. Složitý věci. Pirátka Gregorová vysvětluje, že i země chráněná Ruskem může být v právu

08.08.2022 20:38

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) na Facebooku upozorňuje na zhoršení situace na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Tamější napětí eskaluje. Gregorová chce mimo jiné ilustrovat, jak moc může být světová diplomacie složitá i křehká.

Náhorní Karabach. Složitý věci. Pirátka Gregorová vysvětluje, že i země chráněná Ruskem může být v právu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

„V Náhorním Karabachu, resp. na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem, se od minulého týdne zase střílí,“ popisuje vyostřenou situaci pirátská europoslankyně na facebooku s tím, že vzhledem k tomu, že v dnešním světě, má všechno vliv na vše, tak i zde lze očekávat zhoršení situace.

Nejprve celou situaci shrnuje. „Ačkoli obě strany mají máslo na hlavě, především z minulosti, je faktem, že Arménie je na cestě k větší demokracii, k reformám. Má snahu, neútočí. Zároveň ji, s podporou západního světa, už mnoho let chrání ruské jednotky. Tak to prostě je, mezinárodní politika není černobílá. Naproti tomu Ázerbájdžán se zcela propadl do diktátorského režimu a je tím, kdo iniciuje útoky a eskaluje. Za podpory Turecka, pro změnu země NATO, aby to nebylo snadné,“ rekapituluje Gregorová a připomíná, že se dalo čekat, že ruská válka všechno změní.

A to zejména v tom, že Rusko už nedokáže zajistit na hranicích klid. „Turecko mezitím vyjednává s Ruskem, zapojuje se do jeho bankovního systému a začíná platit za ruský plyn v rublech,“ dodává s tím, že vedle toho Arménie volá o pomoc. Jediný, kdo reaguje, je EU. Jenže tam je podle ní háček. „Nemá ale ani armádu, která by nahradila ruské jednotky, a ani není nestranná – kvůli ruské válce také vyjednává s Ázerbájdžánem o dodávkách plynu,“ konstatuje.

Gregorová se podle svých slov snaží na základě tohoto konfliktu ilustrovat, jak moc může být světová diplomacie složitá i křehká. Podle ní tak často vyhrocené pozice na jednu, druhou, či třetí stranu jsou spíše důkazem neznalosti, než odbornosti. „Ačkoli má Evropský parlament minimální slovo, snažíme se v příslušných delegacích o podporu Arménie a odrazování Ázerbájdžánu a podporujeme Komisi ve vyjednávání,“ vysvětluje svoje aktivity na půdě Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …